Kubrick al generaţiei următoare?

Irina Trocan | 09 Apr 2013

NexT - „Invadatorul”, de Nicolas Provost. Recomandat de Irina Trocan, unul dintre selecționerii festivalului.

Nicolas Provost e la primul lungmetraj, dar asta nu e tot. Înainte, s-a făcut cunoscut ca artist vizual și a făcut scurtmetraje experimentale. Filmele i-au fost proiectate la Berlin, Clermont-Ferrand, Sundance, Toronto, Tampere și nu numai, și de la o bună parte din festivalurile astea a plecat cu premii.

Ce-l face special pe Nicolas Provost? Faptul că știe cinema, ceea ce înseamnă că știe și ce se întâmplă în mintea noastră când urmărim un film și că poate să se joace cu noi după bunul plac. În trilogia de scurtmetraje Plot Point (2008-2013), construiește o narațiune folosind tropi ai cinemaului american mainstream: muzică de suspans; cadre în care personajul care vorbește e umbrit și, deci, misterios; sau în care un personaj tot intră și iese pe uşa unei camere, ca și cum ar pregăti acolo ceva ce nu trebuie să vedem. Mai devreme sau mai târziu ne prindem că naraţiunea e doar în mintea noastră: Nicolas Provost n-a regizat nimic, doar a filmat nişte cadre şi le-a lipit la montaj pe cele care par să sugereze ceva. Stardust (2010), un scurtmetraj care a rulat acum doi ani la Festivalul de Film NexT, e făcut din filmări de gherilă într-un cazino din Las Vegas (unde apar fără ştirea lor Jack Nicholson, Jon Voight, Dennis Hopper şi Danny Trejo). O secvenţă de început e montată din schimburi de priviri între vizitatorii aşezaţi în colţuri îndepărtate ale sălii – care probabil sunt false schimburi de priviri; ne place nouă să ne imaginăm că străinii ăştia complotează.

În 2013 se întoarce la NexT Generation: programul festivalului pentru regizorii scurtmetrajelor din NexT care debutează în lungmetraj. Întotdeauna există un fel de suspans când un cineast talentat face saltul ăsta, dar cu el, suspansul era cu atât mai mare. Când am aflat despre The Invader/L’envahisseur, m-am întrebat dacă Provost o să se cumințească, să aibă suflu pentru o poveste mai lungă, sau dacă o să se joace și mai mult cu mințile noastre. Rezultatul e undeva la mijloc. El spune într-un interviu că a ales „o poveste foarte simplă, fără prea mult plot, dar cu o structură narativă puternică” în care poate strecura cât mai mult din „poezia” lui. Dacă îmi cereți să-l descriu pe scurt, The Invader e un film apolitic despre imigrare (cu un protagonist de origine africană care își caută locul în Bruxelles) sau, altfel, un thriller cu un erou ale cărui date se schimbă de la o secvență la alta; constantă e numai obsesia lui pentru o femeie elegantă care e încarnarea Europei civilizate.

Nicolas Provost vorbește elocvent în interviuri despre modelele lui, înaintași respectabili precum Alfred Hitchcock, David Lynch și Stanley Kubrick, și despre semenii lui – precum regizorul şi artistul vizual Steve McQueen – pe care abia i-a descoperit, dar îi place ce fac. Poate că, cine ştie, Provost va fi Kubrick-ul generaţiei următoare.

***
Proiecția va avea loc pe 10 aprilie, între 20.30 si 22.00, la Cinema Corso și, în reluare, duminică, 14 aprilie, tot la Cinema Corso, aceeași ora.
Citește și 5 filme de văzut din competiția NexT
Pin It email