De ce trebuie să mergi la Pelicam

Paul Petrache | 14 Iun 2016

Festivalul Internațional de Film despre mediu și oameni Pelicam aduce la Tulcea 4 zile de proiecții de film, concerte în aer liber, expoziții foto și discuții pe tema mediului înconjurător.

Pelicam ne-a cucerit iremediabil de acum doi ani, când am fost prima oară și de atunci tot revenim. În așteptarea celei de-a 5-a ediții, am trecut în revistă câteva dintre motivele pentru care trebuie să mergeți până la Tulcea de vineri până luni. 

Filmul de deschidere

„Acum 50 de ani, când alergam ne era arătat degetul. E greu de crezut, dar alergatul a fost la început un act marginal și militant, aproape de revoltă”, își aduce aminte Pierre Morath, regizorul documentarului Free to Run, care deschide vineri ediția #5 a Pelicam, la cinematograful Jean Bart. Un film despre evoluția alergatului, un sport care se desfășura doar pe stadioane și era rezervat exclusiv bărbaților, ajuns acum un hobby pentru milioane de oameni din întreaga lume. La proiecție va fi prezent și unul dintre protagoniștii documentarului, Noël Tamini, cronicar sportiv și fondator al al revistei Spiridon, recunoscută pentru susținerea spiritului liber în sport. Tamini, un elvețian în vârstă de 79 de ani, își împarte momentan viața între Etiopia și Maramureș. Filmul va fi proiectat în același timp și în Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea, în aer liber. În spiritul filmului, echipa Pelicam își provoacă invitații la un jogging sâmbătă dimineața, de la ora 9, în jurul lacului Ciuperca.

Competiția Internațională

5 documentare noi, abordând teme foarte diverse, se află în compeția internațională, jurizată de Vlad Alexandrescu, fost Ministru al Culturii, Margaret Parsons, directoarea departamentului de film din cadrul Galeriei Naționale de Artă din Washington și de actorul Levente Molnár, care a jucat recent în Son of Saul (r: László Nemes), câștigător al Oscarului pentru cel mai bun film străin. Behemoth (r: Zhao Liang), prezentat anul trecut în competiția Festivalului Internațional de Film de la Veneția, arată costurile umane și de mediu ale mineritului în China, cel mai mare consumator de cărbune din lume și cel mai mare poluator de pe glob. În Land Grabbing (r: Kurt Lengbein) este vorba despre cum marii investitori din piața agro-alimentară cumpără suprafețe mari de teren pentru a produce mâncare pentru export, în detrimentul micilor fermieri, pe care îi ruinează. Afectate nu sunt doar foarte multe țări din Africa și Asia, ci și România, iar politica Uniunii Europene este și ea vinovată pentru acest fenomen. Din Poached (r: Timothy Weeler) afăm de existența colecționarilor de ouă ale păsărilor rare din Marea Britanie. Deși legea de acolo interzice vehement acest lucru, mulți dintre ei fură câteodată și mii de astfel de ouă, iar filmul ni-i arată vorbind despre hobby-ul lor bizar. Focusul Pelicam de anul acesta este pe industria modei, a doua cea mai poluantă industrie din lume după cea a petrolului, iar două dintre filmele din competiție se înscriu în această temă. Unul dintre el este The True Cost (r: Andrew Morgan), care ne face să privim altfel hainele pe care le purtăm zi de zi, arătându-ne impactul pe care acestea îl au asupra mediului și cum, în încercarea de a minimiza costurile, cei care produc efectiv hainele au salarii infime. Documentarul Jungle Sister (r: Chloe Ruthven) urmărește povestea a două fete plecate la muncă în fabricile de textile din Mumbai, producătoare de haine pentru mari branduri internaționale.

Focus Industria Modei + Pelicam Talks

Tot în cadrul Focusului veți putea vedea și Out of Fashion (r: Jaak Kilmi), proiectat în cadrul Fresh Perspectives, care o urmărește pe designerița estoniană Reet Aus în încercarea ei de a schimba practicile distructive ale modei din interior, folosind exclusiv materiale reutilizate. În acest context nu putea lipsi nici un film despre blănuri, iar acesta se numește (cum altfel?) Inside Fur, în care un activist se infiltrează într-o fabrică care se ocupă cu creșterea animalelor pentru blană și arată dedesubturile acestei industrii.

Subiectul industriei modei va fi aprofundat și în cadrul Pelicam Talks, seria de dezbateri pe teme de mediu a festivalului. La discuția despre traseul hainelor din fabricile abuzive spre mall-uri vor lua parte invitații străini Lucy Siegle (jurnalistă la The Guardian, producător The True Cost), Chloe Ruthven (regizoare Jungle Sisters) și Reet Aus (fashion designer și protagonista filmului Out of Fashion). Despre contextul românesc vor vorbi Laura Ștefănuț (jurnalistă, autoare a investigației privind fabricile de confecții din România și Bulgaria) și Ioana Ciolacu (designer român). Discuția despre acapararea terenurilor agricole va porni de la filmul Land Grabbing, la ea luând parte Kurt Langbein, regizorul filmului și Attila Szocs, campaigner pentru dreptul la pământ, Eco-Ruralis. Despre energia nucleară se va vorbi împreună cu Holly Morris, regizoarea filmului The Babushkas of Chernobyl și Lavinia Andrei, președinta Fundației Terra Mileniul III, activistă împotriva energiei nucleare. La discuția despre ecologia urbană vor lua parte Simone Eleveld, regizoarea filmului Urban Tides, Cynthia Mooji, inițiatoarea proiectului De Ceuvel din Amsterdam și Ștefan Ghenciulescu, arhitect, redactor șef Zeppelin, iar la cea despre exploatarea cărbunelui Ionuț Cepraga, coordonator de campanii GreenPeace și jurnalista Andreea Pocotilă. Toate dezbaterile vor fi moderate de jurnalista Andra Matzal.

Black Sea Docs

Cinci la număr sunt și filmele din competiția Black Sea Docs, destinată documentarelor de mediu produse în țări învecinate Mării Negre. Juriul acestei secțiuni este format din Mircea Toma, jurnalist și activist pentru drepturile omului, Florentina Ciuverca, jurnalistă și specialistă în comunicare și Gaetano Capizzi, fondator și director al Festivalului de Film de Mediu Cinemambiente din Torino. Acesta din urmă este fondator și coordonator general al Green Film Network, un consorțiu internațional care cuprinde 30 de festivaluri de film de mediu din toată lumea și din care Pelicam face parte din 2013. Filmele: Soluk (r: Metin Kaya), o incursiune într-un oraș de mine și mineri, în care fiecare nouă zi de muncă poate fi ultima, I Talk Otherwise (r: Cristian Cappucci) este un road-doc-movie care urmărește traiectoria Dunării de la izvor și până la vărsare, Atlantis of the Russian North (r: Sofia Gorlenko) îți prezintă arhitectura din nordul Rusiei, Zhya Vatra / Focul Viu (r: Ostap Kostyuk) e despre trei bărbați din generații diferite care trăiesc în Carpații din Ucraina și care în fiecare primăvară se reîntorc la păstorit, iar The Babushkas of Chernobyl (r: Holly Morris, Anne Bogart) spune povestea incredibilă a unei comunități de femei care nu au vrut niciodată să-și părăsească locurile natale, chiar dacă acum acestea sunt foarte toxice - vorbim de zona din jurul reactorului nr. 4 de la Cernobîl.

Fresh Perspectives + scurtmetraje

Competiția Fresh Perspectives adună documentarele care vin cu soluții alternative la problemele de mediu actuale și va fi jurizată de 5 tineri liceeni dini Tulcea, coordonați de criticul de film Ileana Bîrsan. Juriul secțiunii de scurtmetraje este format din Heinz Hermmans, fondatorul festivalului de scurtmetraje Interfilm de la Berlin, Luiza Vasiliu, jurnalistă și coordonatoarea revistei de cultură Scena9 și Séverine Lenglet, regizoare și activistă.

Concerte

Muzica balcanică meets trash-metal și rezultă KermesZ á l’Est, o trupă belgiană care vine cu un show unic la Tulcea duminică, de la ora 22:30, în Piața Civică. Iar joi, 16 iunie, de la ora 10, la Centrul Cultural Jean Bart veți putea vedea spectacolul Cutiuța magică, un soi de concert la tot felul de instrumente pentru copii.

***
A 5-a ediție a Pelicam IFF, festival de film despre mediu și oameni va avea loc la Tulcea, între 16 și 19 iunie. Programul complet îl găsiți pe site-ul festivalului.
Pin It email