Gayfest 2013

Redacția | 04 Iun 2013

Mai sunt 4 zile din Gayfest2013: filme, dezbateri și Marșul Diversității.

PROGRAM GAYFEST2013

Miercuri, 5 iunie

17:00 Dezbatere CESIP – Centrul de Studii în Idei Politice
Invitați: Liliana Popescu, Florin Buhuceanu, Roxana Marin, Rafael Andrade

„Eu nu am nimic cu homosexualii, da’ de ce trebuie să facă ăștia paradă în mijlocu’ străzii, să vadă copilu’ meu cum se țin ăștia de mână?”. Nu o singură dată ni s-a întâmplat să întâlnim astfel de manifestări din partea concetățenilor noștri. Din acest motiv dorim să ridicăm următoarele întrebări:
De ce este nevoie să atragem atenția?
De ce sunt organizate paradele Gay-Pride?


O discuție care își propune să arate și viziunea celor care nu au parte de atenția media, a celor care sunt luați în batjocură atunci când vorbesc despre drepturile minorităților sexuale, și a celor care luptă pentru drepturi pe care majoritatea le iau de bune.

Facultatea de Științe Politice, SNSPA, Sala 12 (Str. Povernei nr. 6)

18:30 Proiecție film documentar + Discuție despre HIV, comunitatea bărbaților gay, bisexuali și trans și despre situația actuală a acestora în România. Invitați: Kevin Sessums, Tudor Kovaks, Marian Ursan

Filmul urmărește cronologic evoluția percepției sociale asupra HIV/SIDA, a demesurilor aplicate pentru îmbunătățirea acesteia, dar și pentru obținerea protecției legislative a comunităților afectate. Proiecția va fi urmată de o discuție despre comunitatea bărbaților GBT (gay, bisexuali, transexuali) din România, în raport cu problematica HIV/SIDA și despre contextul social și legislativ autohton în care aceasta se află astăzi.

Club Control (Str. Constantin Mille Nr. 4)

23:00 Boulangerie – LGBT Party
Swizz Creepz (US), Ursa Majora

Joi, 6 iunie

19:00 Proiecție scurtmetraje LGBT
Prora (11 min) (Elveția, 2012)
Attu Vatn? (17 min) (Islanda, 2010)

19:30 Discuție: De ce mergem la Pride?

Înaintea proiecției filmului Beyond Gay. The politics of Pride vă invităm la o discuție despre semnificația Pride-ului, despre importanța sa dar și despre nevoia de vizibilitate și exprimare în spațiul public.

21:00 Proiecție film 
Beyond Gay. The politics of Pride - Documentar (Canada, 2009)
Regia: Bob Christie, durata: 87 min

Beyond Gay. The politics of Pride este un documentar captivant care ne prezintă povestea marșului diversității, încă de la începuturile sale și până în prezent, evidențiind în permanență rolul și importanța acestuia în lupta la nivel global pentru drepturile civile ale comunității LGBT.

Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia Nr. 77)

Vineri, 7 iunie

17:00 Proiecție film (lungmetraj)
Los Amantes Pasajeros*
Comedie, Dramă (Spania, 2013)
Regia: Pedro Almodóvar, durata: 90 min

O comedie gay-friendly, straight-friendly sau, mai bine zis, diversity-friendly, care ne va duce inevitabil cu gândul la producțiile cinematografice ale lui Almodóvar din anii de început ai carierei sale de regizor.

Versiune originală în spaniolă, subtitrată în română.
*eveniment conex – Intrare: 10 RON

19:00 Proiecție scurtmetraje LGBT
Kiss & Kill (11 min) (Franța, 2011)
Dentro Roma (27 min) (Italia, 2006)
Skallaman (12 min) (Norvegia, 2011)

20:00 Discuție: Persoanele transgender în Romania
Proiecția filmului Prodigal Sons va fi precedată de o discuție mai mult decât necesară despre situația persoanelor transgender din România, despre vizibilitatea lor dar și despre contextul legislativ actual în care acestea se încadrează.

21:00 Proiecție film (lungmetraj)
Prodigal Sons
Documentar (SUA, 2008)
Regia: Kimberly Reed
Durata: 86 min

Prodigal Sons, filmul cu care Kimberly Reed debutează ca regizoare, este un documentar impresionant despre familie, identitate sexuală și identitate biologică, despre traume ale copilăriei, dar și despre puterea dragostei unei familii.

Club Control (Str. Constantin Mille Nr. 4)

00:00 Boulangerie – LGBT Party
Massimiliano Pagliara / Andrei Rusu / Ursa Majora

Sâmbătă, 8 iunie

17:00 Marșul Diversității + Zonă liberă de discriminare

Anul acesta, Marșul Diversității va avea loc pe Șos. Kiseleff, cu plecare de la Arcul de Triumf și până la Piața Victoriei, după cum urmează:

17:00- 17:30 Adunarea participanților
17:30- 18:00 Parcurgerea traseului Arcul de Triumf –> Piața Victoriei
18:00- 19:00 Participare la zona liberă de discriminare

Adunarea participanților se va face la începutul Șoselei Kiseleff. Voluntarii Accept vă vor îndruma către punctul de pornire.
Marșul se va încheia cu o zonă liberă de discriminare, în apropierea Pieței Victoriei, în Parcul Kiseleff. Vom asculta împreună câteva discursuri, vom participa la diverse discuții și activități, creînd astfel un spațiu de siguranță în care fiecare participant se va putea implica activ.

22:00 GayFest 2013 Closing Party

După Marșul Gay, cu punct final în zona liberă de discriminare, Atelier Mecanic devine zona liberă de petrecere. Pentru cei care au participat la GayFest 2013, pentru susţinători şi alţii, paranghelie pestriţă la AM!

Atelier Mecanic (Str. Covaci nr. 12)

Intrarea este liberă pentru toate evenimentele, cu excepția celor conexe.

Afișul festivalului este realizat de
Ioana Șopov
Pin It email