Nerăbdare şi dans în picioarele goale - Festivalul PLAI 2013

Ioana Bugarin | 11 Sep 2013

Timișoara. 13-15 septembrie

De multe ori visezi la acele trei zile de la mijlocul lunii septembrie în care fugi în jurul lumii, chiar dacă stai doar pe teritoriul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara. Aleile sunt colorate și pestrițe, mesele la fel, făcute din paleți. Party-urile sunt nebune și distracția se citește pe zâmbetele răvășite din Zona Chill, făcut din pânză întinsă. La Scena Mică, plină de lumițe agățate în copaci, te crezi Alice ajunsă în Țara Minunilor. Chiar dacă ai mai fost la MSB sau la PLAI, de fiecare dată descoperi ceva nou.

Nerăbdarea și forfota din fața Scenei Mari sunt molipsitoare. De dimineață de la prima oră, aleile întortocheate te așteptă să descoperi un mini univers de sine stătător, în fiecare dintre cele 37 de corturi instalate pe Aleea Culturală. Poți să-ți recondiționezi bicicleta, să îți schimbi hainele vechi cu altele, să-ți confecționezi un animăluț de pluș, să ți se facă masaj, să-ți faci o codiță de ață în păr, să manufacturezi broșe, rame, măști, să-ți decorezi o sacoșă eco, să deguști sandwișuri sau pur și simplu să te plimbi pe acolo și să faci fotografii.

La Casa Filmelor poți viziona diferite scurtmetraje și lungmetraje românești, să participi la discuții cu regizori și actori, asta în cortul militar instalat de cei de la Marele Ecran și Pelicula Culturală. Tot muzeul este împânzit de hamace numai bune de-o moțăială sau de-un giugiulit.

Dacă totuși încă ești foarte obosit, „sufrageria” campingului, special manageuită de cei de la Hostel Costel este locul ideal. În camping găsești un loc ferit de soare în care să-ți instalezi cortul. A sosit și vineri seara în care Zaz cântă șansonete, chiar imediat după fata cu păr scurt și multe naționalițăți, Maia Vidal, artistul rezident al festivalului. Sâmbătă, după ateliere, Maia din nou, Vieux Farka Toure și în primul concert din noul turneu, Patrice. Duminică e pe mai pe chill, activități culturale și workshop-uri iarăși începând de la ora 10, iar seara, preferata noastră Maia, Baba Zula și Nuevo Tango Quintet, care te imbie să dansezi chiar sub ochii lor.

Te întrebi unde or fi toate astea? Festivalul PLAI va avea loc anul acesta pentru a opta oară. Iar toate aceste minunații se vor întâmpla pe teritoriul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara între 13 și 15 septembrie.

PLAI înseamnă mâncare și muzică din toate colțurile lumii, înseamnă zâmbete și nebunie. Parcă nici nu-ți vine să crezi că e realizat 100% de voluntari.
 
Dacă te-am convins, fugi și ia-ți bilet pentru că  MSB are capacitate limitată la 5000 de oameni. Un abonament pe toate cele trei zile costă 80 de lei(ai și camping inclus), asta dacă îl cumperi până joi, la poartă va fi 100. Prețul unui bilet pe o zi: 40, la poartă 50.

Cum zic voluntarii: Vii la PLAI și dai de rai!

Mai multe informații și programul complet pe www.plai.ro 
Pin It email