Invisible Twin - Sandra Mavhima şi măştile

Cristina Toderaş | 15 Dec 2012

Se recomandă devoratorilor de dans, cu toleranță maximă la muzica electronică.

Invisible Twin este o reflexie a corpului bombardat de reguli și de sentimente contradictorii. Sau un autoportret al artistei. Se recomandă devoratorilor de dans, cu toleranță maximă la muzica electronică.” Asta anunța dansatoarea Sandra Mavhima înainte de spectacolul solo la care a lucrat timp de șase luni.

Îmbrăcată într-o rochie albă și lungă „à la Pina Bausch”, artista își aștepta publicul îngenunchiată pe o mică scenă. Peretele din spatele ei este un geam în semicerc acoperit cu o folie translucidă. Afară soarele a apus de mult dar reflectorul care luminează din exterior bulversează – este noapte ? este zi ? - și lasă locul „timpului” artistei.

Timp de o oră, Sandra Mavhima ne arată trei imagini diferite ale Sandrei Mavhima. Începe cu pionierii dansului modern și cu romantismul muzical al lui John Cage și Franz Schubert. Schimbă apoi registrului muzical cu unul contemporan electronic, Gojira. Este genul ei preferat. Se schimbă și dansul. Mișcările alternează rapid, în prim plan sunt acum umerii și picioarele. Din când în când trupul ei pare cuprins de un spasm violent și se prăbușește la podea. Un moment „al sincerității”, spunea la final, în care se prezintă „așa cum este”.

Trecerea dintre secvențe este marcată de două momente dramatice. În culmea disperării interioare caută aprobarea și sprijinul publicului, dar nu-l găsește. Ce oferă în schimbul ajutorului pare să fie propriul corp. Canonul clasic moare odată cu muzica. Renunță la rochie, îmbracă un tricou gri fără mâneci peste compleul negru, încalță niște teniși înalți și urcă din nou pe scenă. Timp de câteva minute trupul îi este atacat de propriile mâini, atingeri-pipăituri, care evocă agresiunile de fiecare zi.

În Invisible twin este vorba, în cele din urmă, despre cum să te simți bine în propria piele.

Seria de reprezentații va avea loc începând cu luna decembrie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, din strada Sf. Vineri, nr. 11. Biletele pot fi achiziționate la fața locului pe bază de rezervare la xsi0danceproject@gmail.com.

***
Sandra Mavhima este autoarea scurtmetrajului Collective Identity, curator al Cartierului de Dans şi al Revistei AND.
Pin It email