11 (unşpe) recomandări de weekend

Redacția | 20 Mar 2015

Teatru, filme și un pic de clubăreală.

1. Prima ediție ShortsUP de anul ăsta se numește Erotic Shorts și promite două seri de proiecții de scurtmetraje provocatoare cu multă iubire. Dacă ați mai prins locuri, că e iar sold-out, în tradiția ShortsUP, de tras cu ochiul la Puzzled, filmul tânărului regizor Tudor Botezatu, scenariu de Crăița Nanu și cu o coloană sonoră powered by Poetrip, starring Oana Maria. Proiecțiile au loc vineri și sâmbătă, de la 22:30, la Cinema Pro.

2. Vineri, de la 19:30, la Cinema Union are loc premiera filmului Sarea Pământului (Le sel de la terre), un documentar biografic despre celebrul fotograf brazilian Sebastião Salgado, realizat de Wim Wenders și de fiul acestuia, Juliano Ribeiro Salgado, în care viziunea unui regizor pasionat de operele lui Salgado se întâlnește cu cea a unui alt regizor, interesat mai degrabă de ce a fost tatăl lui a stat mai mult plecat de acasă.

3. Tot vineri, tot de la 19:30, puteți să vedeți la Cinemateca Eforie, în cadrul celui de-al 3lea Cineclub organizat de revista FILM, unul dintre cele mai frumoase filme românești, Mere roșii, filmul de debut al lui Alexandru Tatos. Invitat special va fi Florin Mihăilescu, unul dintre cei mai importanți directori de imagine români, cu care Tatos a colaborat la 5 filme. Intrarea este 3 lei.

4. PUNCH e o librărie axată mainly pe cărți & reviste de artă, arhitectură, design și multe chestii din zonele astea, care a operat până acum preponderent online și care are mai nou și un sediu, care se inaugurează vinerea asta, începând cu ora 12. Adresa - Piața Pache Protopopescu nr. 13, etajul 3. Mai multe detalii aici.

5. Cea de-a 8a ediție a festivalului internațional de documentar dedicat drepturilor omului One World a început luni în forță și continuă până duminică. Dintre filmele pe care le puteți vedea week-end-ul ăsta amintim Citizenfour, documentarul plin de conspirații despre Edward Snowden, premiat cu Oscar anul ăsta (vineri, ora 21 - Muzeul Țăranului Român), The Missing Picture, un film tulburător în care regizoarea Rithy Panh recreează atrocitățiile comise de Khmerii roșii în Cambodia cu ajutorul unor figurine de lut (sâmbătă, ora 22 - Cinema Elvira Popescu), sau programul Sahia Reloaded, care prezintă câteva dintre documentarele produse de Studioul Alexandru Sahia (duminică, ora 14 - Cinema Studio). Dar pentru că filmele sunt mult mai multe, ați face bine să consultați programul festivalului.

6. Tot până duminică mai aveți ocazia să vedeți în foaierul Cinemaului Studio expoziția foto Jurnal de campanie, un proiect Decât o Revistă care încearcă să facă un rezumat al celor 6 săptămâni de campanie prezidențială din România 2014, la care au participat fotografii Alexandra Dinca, Ioana Moldovan, Mircea Restea și Andrei Pungovschi. 

7. Tot în cadrul One World, Frontline Club organizează de la ora 17, la Institute Cafe (Str. Știrbei Vodă nr. 104-106), o discuție despre condiția documentarului în România, la care vor participa Andrei Schwartz, Alexander Nanau și Teodora Ana Mihai. Cei trei regizori, ale căror filme sunt incluse în programul One World de anul acesta, vor vorbi, de asemenea, despre metodele lor de lucru. După discuție, de la 18:30, va fi proiectat documentarul Toto și surorile lui (Alexander Nanau). Intrarea este liberă.

8. Sâmbătă, de la 19:00, la ArtXpert Fine Art Concept Store (Str. Puțul lui Zamfir, nr. 45) e cu expresionism balcanic. Paul Hitter s-a întors din America, unde-a lucrat la foc intens în ultima vreme, cu tablouri nou-nouțe. Expoziția se vizitează doar sâmbătă, înainte de a o lua pe drumul Europei, în turneu. Bonus: se proiectează filmul documentar Exil, despre viața artistului.

9. Între 19 martie și 8 aprilie, la noul sediu ARCUB, Hanul Gabroveni, vor avea loc o serie de evenimente dedicate artei rome europene. În week-end puteți vedea expoziția Have a look into my life, care reunește lucrările unor tineri artiști romi recunoscuți pe plan internațional, iar de luni încolo, aveți pe alese: dezbateri, un spectacol de improvizație, o proiecție a filmului Aferim!, spectacolul de teatru documentar al Mihaelei Drăgan Del Duma / Vorbește-le despre mine.

10. Ana-Maria Sandu a scris o carte, Silvia Călin a adaptat-o pentru scenă iar Nicoleta Lefter Aleargă. Spectacolul îl puteți vedea sâmbătă de la 19:30 la WASP. Rezervari bilete: contact@waspmagazine.com, 15 lei pentru elevi și studenți, 25 pentru ceilalți. 

11. Tinerii regizori și scenografi de la anul II de master UNATC își prezintă machetele, schițele de decor/costume și conceptele de regie într-o expoziție la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra (Str. Jean Louis Calderon, nr. 76a). Vernisajul are loc duminică, de la ora 17.

BONUS PARTYURI: 

Dacă ai ascultat Parov Stelar vreodată, în colanți prin casă, în timp ce dădeai cu aspiratorul, dacă bagi Tori Amos la cafea sau Fanfara Ciocârlia la YouTube parties de sufragerie, dacă nu ai nevoie să dai un Google Search pentru Urban Klezmer, o să vrei să mergi diseară la [dunkelbunt], în Eden.

Dacă n-ai ajuns încă în superba casă de pe Plantelor 47, diseară ai ocazia perfectă. Protagoniștii serii sunt băieții de la Bolos Colectivus, Batz (RotoPerCutoR) și Mike Vato aka Biggie Iordache, iar Dan Basu pune visuals. 10 lei intrarea. 
Pin It email