13 (treişpe) recomandări de weekend

Redacția | 12 Dec 2014

Filme experimentale, suprarealism, cadouri și evenimente caritabile.

1. În seara asta, la București, în mansarda Librăriei Bastilia, vom sta cu urechile ciulite la una dintre cele mai tandre și amuzante voci ale jurnalismului narativ american. David Sedaris ne face o vizită scurtă, cu ocazia lansării colecției de eseuri autobiografice În pielea goală, la Editura Publica. (trei eseuri de Sedaris care să vă facă poftă

2. BIEFF continuă și weekendul ăsta și vă recomandăm din program: proiecția specială pentru adolescenți de sâmbătă dimineața, competiția internațională, Jodorowski (La Danza de la Realidad, în seara asta la Cinema Elvira Popescu), și filmele de la Rotterdam, Berlinale și Oberhausen. Bonus1: rezultatele workshopului de film experimental organizat de NISI MASA - Rețeaua Europeană a Tinerilor Cineaști, împreună cu The Can, care a reunit 30 de regizori tineri din toată lumea, timp de 10 zile - duminică de la 14, la Cinema Elvira Popescu. Bonus2: La Galateca e retrospectivă a filmelor lui Andy Warhol, mâine și poimâine: Empire (1964), care, atenție, are 8 ore, începând cu ora 15:00 - și Kiss (1964) - 55 de minute de săruturi între cupluri, controversat la vremea lui, și care va fi proiectat pe 14 decembrie începând cu ora 17:00. 

3. Că tot vorbim de filme experimentale, să le dăm o șansă și celor suprarealiste. Centrul Ceh a adus expoziția de suprarealiști cehi și slovaci Alt Aer la UNAgaleria, cât și 6 filme ale artistului Jan Švankmajer, pe care dacă le veți vedea, veți înțelege de ce se spune că l-a influențat pe Terry Gilliam. Filmele sunt proiectate până duminică la Cinemateca Eforie, cu intrare liberă. Program aici

4. Vineri, de la 19:00, la Caffe Klapka din Timișoara, se vernisează expoziția Ce atâta subtitrare?, cu desene, poze, texte şi obiecte din filme pe care nu le-ai văzut, şi nici n-o să le vezi vreodată, realizate de Alina Andrei şi George Roșu. După ce le vezi, te poți băga și la un film: Sherlock Jr. (1924, r. Buster Keaton, 45 min.), în Sala Studio.

5. O ingineră filipineză venită să lucreze în România ca menajeră e protagonista unui performance despre muncitoarele domestice imigrante. Produse domestice este bazat pe o poveste reală și pe investigația intregului sistem de plasare a forței de muncă în România. Îl poți vedea vineri seară, de la 19:00, la Sala Atelier a UNATC. Intrarea e liberă. 

6. Diseară, GusGus este live @Casa Presei Libere. Techno, jazz, downtempo și ambient, toate în aceeași seară! 40 lei biletele în avans sau 60 la intrare.

7. Ultimul eveniment din acest an sub marca Red Bull Music Academy îi aduce vineri seară în Control pe Palms Trax, Minus, Kapnobatai și Paul Popa. Dans și voie bună la doar 10 lei intrarea. 

8. Pentru al 4-lea an consecutiv, Foto Union ține Portret de Familie, între 13 și 19 decembrie, în intervalul orar 18.00-22.00. Pe scurt, vă faceți un portret de familie gratuit, oferit de cei de la Foto Union, dar este și un eveniment caritabil la care se pot face donații către Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț din Bistrița. Sedințele foto vor avea loc la Academia de Biliard, pe Șelari 14.

9. Tot caritabil și mișto, sâmbătă e Blacklight/UV Party în El Dictador. Include vopsea fosforescentă și câțiva DJ - In Flex, Control Freak, Alienmade, Jakoban, iar banii de pe biletele de la intrare vor fi donați programului Ajungem Mari care ajută copiii din centrele sociale sau din medii defavorizate (am scris despre ei aici, mai multe găsiți aici). 20 lei sau 15 lei + o jucărie. 

10. Local nou în zona centrală: Brezoianu 20. Sâmbătă este deschiderea, cu networking și Silent Strike (+ Dan Basu la imagine). Intrarea e liberă, în limita locurilor disponibile. De pe la 21:30. 

SPECIAL CADOURI 

11. Cumpără cadouri din timp, ca să huzurești în preajma Crăciunului. Sâmbătă și duminică, la NAG | Piața Amzei 5, găsești expoziție de lucrări și schițe originale + câteva proiecte + cărţi la preţuri de sărbătoare. De la 10:00 la 20:00.

12. Pe 13-14 decembrie e și sofisticatul Marché de Noël, cu bijuterii și rochii, obiecte deco și macarons etc. La Casa Universitarilor, între 11:00 și 20:00. 10 lei intrarea. 

13. Sâmbătă și duminică, între 11 și 20, moda bună se adună la Maison 13 (str. Dumbrava Roșie, nr. 2) pentru Designer’s Drive-in. Ediția aniversară de doi ani de pop-up shop dedicat exclusiv design-ului românesc adună nume precum Adelina Ivan, Atu Body Couture, Claudia Castrase, NooN, Patzaikin sau Valentina Vidrașcu. Intrare liberă.
Pin It email