15 (cinşpe) recomandări de weekend

Redacția | 26 Mar 2015

Porți Deschise, Tribul, Memorie, teatru, invitație la performance, B.U.G Mafia, Dakino și Designer's Drive-in.

1. Cine e curios de programele de master interdisciplinare organizate de CESI - Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii la Facultatea de Litere, poate să arunce un ochi vineri la prima zi a Porților Deschise. Programul e în felul următor - de la 13 la 14 are loc o prezentare a programului, în dialog cu profesori și studenți, de la 14 la 15 are loc o prelegere despre retorica filmului susținută de criticul de film Mircea Deaca, iar de la 15 la 16 va avea loc o proiecție a filmului lui Bresson Partie de campagne, urmată de o discuție. Ziua Porților Deschise are loc la sediul CESI, de pe strada Mihail Moxa nr. 5.

2. De azi intră în săli Tribul, revelația cinematografică a anului 2014, un film realizat complet în limbajul semnelor și jucat de actori surdo-muți, care a câștigat marele premiu al secțiunii Semaine de la Critique a ultimei ediții a festivalului de la Cannes. O poveste de dragoste adolescentină plasată într-un loc unde emoțiile nu-și au locul. 

3. Maria Balabaș este curatorul unei serii de evenimente reunite sub umbrela proiectului Memorie, care lansează candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Astăzi, de la ora 19, Bucharest Jazz Orchestra va concerta cu Povești de București, urmat de Lăutarul Cinoi de la Bobești, un acordeonist c-un repertoriu de acum 100 de ani până azi. La Hanul Gabroveni, cu intrare liberă.

4. Tot vineri, de la ora 19, la Spațiul Platforma (Calea Moșilor, nr. 62-68) se joacă La harneală, un spectacol de Mihaela Drăgan și Mihai Lukacs, despre evacuările forțate din zona Rahova-Uranus, în urma cărora sute de oameni sunt pe cale să ajungă pe drumuri. Performeri sunt un grup de femei ce se confruntă cu evacuarea, care vor participa și la o discuție după spectacol. Intrarea se face pe bază de rezervare la saint.sara.kali@gmail.com

5. Avem și teatru adolescentin vineri seară: The History Boys. Povești cu parfum de liceu de Alan Bennett este o piesă multipremiată, care la noi e pusă în scenă de regizorul Vlad Cristache la Teatrul Excelsior. 8 băieți de liceu, rebeli și indolenți, un director de școală ambițios care îi vrea la Oxford și Cambridge și un prof nou (Radu Iacoban) care reușește să-i pună cu burta pe carte. Din distribuție fac parte câteva nume cheie ale noii generații de actori: George Albert Costea, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer, Alexandru Voicu sau Alexandru Ion. De la ora 18, pe Str. Academiei, nr.28. 

6. Fratelli Espresso Bar (în spatele Ateneului). Unsent messages. Expo-party hibrid de la ora 21. Lana (DJ) x Britnic (expo) x Mihnea Mihalache Fiastru (povestitor). 

7. Seria de petreceri Guilty revine în Control vineri, cu duo-ul italian disco/house Hard Ton și cu Bogman, maestră de ceremonii fiind Oana Maria de la Poetrip. Intrarea se face pe proprie răspundere, după ora 23.

8. Pentru amatorii de hip-hop, ediția #2 a The Jam îi aduce laolaltă în Club Colectiv (Str. Tăbăcarilor, nr. 7) pe B.U.G. Mafia, Nane, Chimie, Keri & Serafim, Unu, Doi și Vlad Dobrescu. Biletul costă 40 de lei la intrare, începând cu ora 20. 

9. Vernisajul a fost joi, dar până pe 1 aprilie puteți să intrați pe terenul de joacă al artistului craiovean Cosmin Paulescu de la galeria Galateca. Local Kombat reasamblează la o scară mai mică instalații ale artistului, ca Play pe plai, Rocada și Ping-pong. Pe scurt, multă interacțiune. Intrarea e liberă. 

10. Sâmbătă de la ora 19, la Muzeul Țăranului Român are loc o proiecție Aferim!, care va fi urmată de un Q&A cu echipa filmului. Cine nu l-a văzut încă nu are nicio scuză. Intrarea este 10 lei, respectiv 7 lei pentru elevi.

11. Tot sâmbătă, 28 martie, se deschide Laboratorul de Practici Comune la CNDB (Mărășești 80-82). Sunt invitați să participe toți cei cu poftă ascunsă de a fi performeri. Se va lucra timp de 3 ore pe tehnici de încălzire mai mult sau mai puțin corporale, dress code-ul e light, intrarea liberă. Fără înscriere, doar să mergeți la timp, adică de la 18:30.

12. A început cea de-a 24-a ediție a festivalului de film DaKINO, proiecțiile având loc la Hollywood Multiplex. Cei care au poftă de scurtmetraje au la dispoziție cele 3 calupuri din competiția de filme scurte - vineri, de la ora 19; sâmbătă, de la ora 19; duminică, de la ora 14. Ceremonia de închidere are loc la Cinema Pro, acompaniată de proiecția filmului The Second Best Exotic Marigold Hotel. Întreg programul îl găsiți aici.

13. CINE-LATINO, clubul de film săptămânal dedicat cinemaului politic din America Latină, organizat de Gazeta de Artă Politică și Centrul Claca, continuă vinerea aceasta cu proiecția filmului La Estrategia del Caracol (Strategia Melcului), regizat de Sergio Cabrera. Povestind istoria unui grup de chiriași din Bogota care luptă pentru a nu fi evacuați forțat din casa ce urmează a fi vândută unui investitor local, filmul analizează conflictele și structurile de clasă din societatea columbiană. Intrarea este liberă. 

14. Duminică se joacă spectacolul Post Scriptum, realizat de echipa VÂRSTA4, în care rezidenții căminului Moses Rosen povestesc despre ritualul redactării unei scrisori, cui au scris prima oară o scrisoare, cui au trimis epistole de dragoste și ce le-ar scrie acum politicienilor. De la ora 18, la Căminul de persoane vârstnice Moses Rosen (str. Jimbolia nr. 105, Bucureştii Noi - metrou: staţia Parc Bazilescu), cu intrare liberă.

15. Ediția de primăvară a Designer's Drive-in reunește15 designeri români și colecții de sezon. Invitatul special al ediției: Eclecticó Studio. Sâmbătă și duminică, de la 11 la 19, la 418 Contemporary Art Gallery (Str. Armașului, nr.2)
Pin It email