16 (şaişpe) recomandări de weekend

Iulia Dineş | 15 Mai 2015

Romanian Design Week, ArtSafari, Noaptea Muzeelor. Și nu se termină aici.

1. Weekendul ăsta se deschide și mastodontul care e Romanian Design Week. Expoziția centrală e la Hanul Gabroveni, iar lista de oameni implicați și de designeri și lucrări expuse este interminabilă. Ai timp până pe 24 mai să te plimbi prin câte mai multe dintre cele 60 de locuri în care se vor întâmpla lucruri. Pont: dacă-ți faci selfieuri prin cât mai multe spații conexe Romanian Design Week poți câștiga un abonament la Electric Castle

2. Minunații oameni-plic au muncit zi și noapte, iar vineri seara iese din cocon revista (plic) #2. Lansarea are loc în Control și o să fie mulți licurici, stickere, sclipici și zâmbete. Până atunci, dați like la pagina lor de Facebook, mai au foarte puțin până la 3.000. 

3. De vineri până duminică, Cinemateca Union găzduiește Kundera în film, eveniment în cadrul căruia vom putea viziona trei adaptări cinematografice ale romanelor lui Milan Kundera, pe 35mm: Gluma (Jaromil Jires, Cehoslovacia 1968, 80′), Nimeni nu va râde (Hynek Bocan, 1965, 94′) și Eu, zeul îndurerat (Cehoslovacia, Antonin Kachlik, 1969, 82′). 

4. Parcul Herăstrău va vibra pe ritmuri balnice, rusești și nemțești, între 15-17 mai, cu ocazia primei ediții a festivalului Etnorama. Dedicat minorităților etnice din România, evenimentul ne lasă să experimentăm cu teliere de meșteșuguri tradiționale, piese de teatru pentru copii, expoziții de costume populare și instrumente tradiționale și o varietate de mâncăruri tradiționale - toate astea împreună cu voie bună și unde sonore ce te ung pe suflet (by Zdob și Zdub, Mihai Mărgineanu, Mahala Rai Banda & alții). 

5. În Parc este și o seară specială Sâmbăta Sonoră, care va avea loc sâmbătă de la ora 19:00 la Mogoșoaia (Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti). Evenimentul cuprinde o expoziţie tematică de sculptură și instalație monumentală și o selecție dintr-o operă complexă, de „teatru-muzică” a compozitorului Robert Ashley, cu text, muzică şi multiple intervenţii, desfășurate în aer liber, în preajma lacului. 

6. În fiecare an, de Noaptea Muzeelor oamenii ies în stradă, dar nu ca să se revolte, ci ca să meargă la muzeu (!). Noaptea asta e despre artă și despre sentimente mișto, care îți dau fluturi în stomac/ furnicături în palme/ fiori pe șira spinării sau care îți provoacă dorințe din-alea inopinate de a o lua din loc/ de a inventa o mașină a timpului/ de a face salturi în ocean de pe stânci. Curtea MNAC va fi transformată într-un laborator de idei ingenioase pentru un viitor mai bun al orașului, Facultatea de Arhitectură de la Spiru Haret propune o dezbatere asupra valorilor de patrimoniu, iar A.R.C.E.N propune o Noapte Albă la Pensionatul Domnesc de Fete, c-o vizită prelungită în grădina interioară a Școlii Centrale, gătită cu instalații de lumină, muzică și un maraton de lectură din Jurnalul unei fete greu de mulțumit, de Jeni Acterian.

*BONUS* Unde Romanian Design Week meets Noaptea Muzeelor: dacă tot ești prin oraș hai-hui, patru fântâni de prin oraș vor merge nu cu apă ci artă video mapată, așa că include-le în traseu, e rost de poze și de whaaaa. 

7. Tot despre fluturași, furnicături & co. e vorba și la Art Safari, care e găzduit în Garajul Ciclop. Vineri, sâmbătă și duminică, artiști români de prin țară vor dezbate teme precum moartea picturii, reanimarea sa prin contemporaneitatea lucrărilor tinere, și probabil vor da și ceva detalii picante despre ascensiunea lor pe scara culturală a succesului, precum și despre ce înseamnă să fii relevant pe scena actuală a artelor.

8. Oamenii de la Nod makerspace (organizație ce se ocupă de reabilitarea, îngrijirea și promovarea spațiilor alternative) redeschid ușile fostei Fabrici de Bumbac de pe Splaiul Unirii 160, în cadrul Romanian Design Week. Te așteaptă duminică după-amiază c-un live performance cu metal și sudură, cu artista Misha Diaconu și un demo cu roboții Techies.ro, printre altele. 

9. Dacă ai chef de o atmosferă ca cea din filmele americane, când cuplul ăla format dintr-o tipă ridicol de frumoasă și complet îndragostită și un puști super fermecător, cu părul în vânt, se urcă pe capota pick-up truck-ului lui și vizionează filme pe un ecran imens, sub cerul înstelat, atunci locul tău e la ShortsUp Open Air, care va avea loc în spațiul World Press Photo 2015 (altă expoziție pe care trebuie s-o vezi). 

10. Ai drum și prin Brașov zilele astea? Iată ceva cool de făcut sâmbătă: la Poarta Ecaterinei s-a plănuit o expoziţie de artă contemporană (fotografie şi desen), cu lucrări de format foarte mic, ale unor artişti din ţară şi străinătate, precum Adi Bulboacă, George Roșu, Maria Băcilă, Dan Perjovschi (& mulți alții). În Muzeul de 12 ore se încearcă creșterea interesului local pentru cultură, promovarea spațiilor și artiștilor tineri, dar relevanți și se admiră.

11. Expoziția Discover Poland - New technologies aduce la București importante invenții poloneze (sau prototipuri) prezentând atât potențialul științific al acestora, cât și aplicabilitatea lor în viața de zi cu zi. Va fi deschisă începând cu sâmbătă, 16 mai, ora 19.00, la Modulab (Grădina Viitorului).

12. Vino duminică, 17 mai, începând cu ora 18:00, să împarți iubire oamenilor trans din România, în cadrul evenimentului ce marchează 2 ani de la înființarea Asociației TRANSform. În afară de discuții libere și dezbateri, va mai avea loc și o proiecție a filmului Screaming Queens: The Riot at Compton's Cafeteria. Toate astea se petrec la Jacques Pot (strada Sborului, nr. 2). 

13. Photo Romania Festival aduce la Cluj expoziții, conferințe, ateliere și concursuri de fotografie, între 15 și 24 mai. Ediția din acest an include 70 de expoziții ale unor fotografi români și străini și peste 20 de workshopuri susținute de specialiști, de la fotografia de nud la cea de arhitectură. Gala de deschidere are loc vineri, de la 18:00, la Casinoul din Parcul Central și va fi urmată de vernisajul expoziției Photosharp: Hall of Frames și de un concert Byron.

14. Până pe 25 mai, poți vizita la Galeriile Minerva din Cluj și expoziția Sfere Angulare, a ceramistului Vasile Cătărău. Program de vizitare: 10:00 - 16:00, de luni până vineri.

15. Ești în Iași? Foarte bine. Pe 16 și 17 mai, Iulius Mall găzduiește Iași ComicsFest, un eveniment dedicat benzilor desenate românești, cu expoziție, ateliere și discuții, testări de boardgames și sesiuni de live drawing. Autori participanţi: Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Ionuţ Popescu, Robert Obert, Valentin Sava. Invitaţi speciali din Iași: Bogdan Kelaru, Adrian Serghie.

16. Cine are chef de shopping sâmbătă sau duminică să lase mall-ul și să facă un drum la Sala Palatului, la V for Vintage. „Carnavalul de la Rio meets Diavolul se îmbracă de la Prada” e dispoziția propusă de organizatoare. 10 lei e intrarea. 
Pin It email