20 (douăzeci) de recomandări de weekend

Bucharest Pride și evenimente în toată țara.

1. Designerii romani îţi prezintă latura ludică a designului contemporan românesc şi te provoacă la joacă, odată cu cea de-a 6-a ediţie a Made în RO, care va avea loc în cadrul Romanian Design Week. Jucării, jocuri şi accesorii pentru copii, corpuri de iluminat, design textil, piese de mobilier, design de carte, ilustraţie, finisaje, accesorii pentru casa şi câteva accente fashion special create pe această temă te aşteaptă pe 23 şi 24 mai la Impact Hub Bucharest.

2. Schimbarea începe cu tine! Dacă realitatea egalităţii universale, a autenticităţii individuale şi a libertăţii de exprimare e o realitate pe care ţi-o doreşti conturată în societatea românească, vino şi tu la Marşul Diversităţii, în cadrul Bucharest Pride 2015, şi susţine drepturile LGBT. 23 mai (sâmbătă), ora 16, se pornește de la Arcul de Triumf. 

3. În aşteptarea celei de-a 5a ediţii a Festivalului Femei pe Mătăsari, umplem cu pace şi fericire una dintre grădinile misterioase de pe strada celebrată de jumătate de deceniu. Sub cer primăvăratic, în adiere cu parfum de poveste. Silent Party, „să nu trezim oraşul”! Vineri, 19.00.

4. Expoziția Waiting Patiently a artistei americane de origine maghiară Sylvia Plachy are vernisaj vineri, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Sylvia Plachy expune pentru prima dată în România și este unul dintre cei mai importanți invitați ai Photo Romania Festival. În aceeași seară, de la 18:30, la Casa Photo Romania (Piața Ștefan cel Mare, nr. 18), Plachy va susține o conferință în care va vorbi despre viața ei și cariera sa în fotografie. 

5. Vineri începe BurgerFest, un festival-festin care timp de 3 zile va aduce gurmanzii la Verde Stop și va găzdui câte un concert cool în fiecare seară: Golan, Niște Băieți și R.O.A. Intrarea: 15 lei / zi.

6. Galeria Galateca din București deschide weekendul ăsta o expoziție de bijuterii făcute de 44 de absolvenți ai Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană. Poți vizita A Journey Through the History and Future of Jewelry, un exercițiu de stil și de referire la curente artistice care au marcat istoria artei, pe 23 și 24 mai, de la 11:00 la 20:00. Iar dacă vrei să-ți faci o idee de cum e să studiezi la o școală de bijuterie, avem un concurs pentru tine. 

7. La Iași, pe 22 și 23 mai, se desfășoară ElectroLiveSession - Festivalul Internațional de Muzică Electronică și Arte Vizuale. Vor veni: Telepopmusik (FR), Extrawelt (GER), Throwing Snow (UK), Zamilska (PL), iar de la noi, Rochițe, Vlad Caia, Tomma Alistar, Casetofoane și Călin. Loc: Centrul Expozițional „Moldova”. Plata la intrare: 80 lei / 2 zile sau 45 lei / seară.

8. Tot în Iași poposește, între 22 și 24 mai, și Festivalul Filmului European. Proiecțiile celor 11 filme selecționate (printre care Ida, Leviatan și Aferim!) vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, iar accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Program aici

9. Bookfest continuă până pe 24 mai, cu reduceri și noutăți felurite, așa că nu ezita să treci pe la Romexpo ca să-ți faci plinul de cărți de plajă.

10. Te uiți des pe pereți? Revista Arhitext face 25 de ani și-i sărbătorește cu un iarmaroc creativ în redacția de pe Mihai Moxa nr. 5. Sâmbătă, de la 11:00 la 23:00, vila Rosetti din București te așteaptă cu workshopuri, jocuri, proiecții, mini-concerte și alte activități cu arhitectură. Detalii.

11. Cine are afinități pentru frisbee (sau fantezii cu bumerang) să vină pe Stadionul Național de Rugby pe 23-24 mai, la a doua ediție a turneului Bucharest Ultimate Frisbee Fest. Acțiunea începe la 9 dimineața. Între 12:30 și 13:30 sunt programate ateliere gratuite de învățare. Finala e duminică, de la 14:00.

12. Dacă ești roller, skater, biker, bboy, te dai cu trotineta sau pur și simplu ești into sporturi urbane (și / sau băieți mișto), hai în Skatepark Herăstrău, sâmbătă și duminică de la 10:00, la Urban Masters. Skullcandy pun de-un concurs de grind la skate, role, bmx și trotinete, vine și PORC, vara abia începe. 
 
13. Tot pentru voi, cei din tălpile cărora sar scântei, regii şi reginele asfaltului, Feţi-frumoşi în armuri de argint (aka căşti şi apărătoare) şi Ilene Cosânzene cu cosițele în vânt, se redeschide oficial sezonul de longboarding! Aşa că duminică, 6 mai, va avea loc, pe consacrata Calea Victoriei, primul bombing din 2015. Din toate colţurile regatului, se adună cavalerii, cu mic cu mare, să dea o talpă, să vadă un film, să povestească aventuri din sezonul răcoros. Întâlnire la statuie, piaţa Charles de Gaulle la ora 18.
 
14. La MNAC se celebrează weekendul ăsta (22-24 mai) 100 de ani de Sticlă Contour (Coca Cola). Expoziție de sticle și reclame vechi ale brandului, plus prilejuri berechet pentru selfieuri. 
 
15. E deja arhicunoscut faptul că gaşca botoşăneană cucereşte publicul de prin toată ţara cu fiecare spectacol de teatru jucat. Dar pe lângă rolurile de artişti bine asumate, ei şi-au însuşit şi toate caracteristicile unor oameni cu adevărat frumoşi. Aşa că weekendul ăsta prietenii minunaţi din Nord (BruscTeatru) iau cu asalt scena teatrului Excelsior din Bucureşti, iar voi aţi face bine să fiţi acolo! Pentru un boost energetic teribil şi stare de bine garantată, vineri şi sâmbătă de la 20.30, se vizionează Nu de gât şi Nu-nţeleg ce se întâmplă, iar de la 18.00 - Clubul Etichetelor, regia Lenuș Moraru
 
16. Pentru nostalgicii după vremurile când casetele se derulau cu pixul şi beat-urile din pick-up-uri reverberau prin pereţi, încolăcindu-se până la vecini, Bazar Analog poposeşte sâmbătă (între orele 11-18) la Dianei 4, cu chef de scotoceală. Fix pe acelaşi concept e şi Garage SALE-ul de duminică (orele 10.30-18.30), din LOKAL.
 
17. La WASP se spun poveşti în moduri inedite. Pe beat-uri hip-hop, prin beat box sau percuţie vocală, actori din Departamentul de Teatru, Film şi Producţie Digitală al Universităţii California, Riverside vorbesc despre două subiecte adesea tabu, dar super importante în societatea actuală: justiţia şi iluminarea, în două producţii de teatru în care se explorează expresivitatea dincolo de bariere lingvistice. Sâmbătă @19.00.
 
18. Haideţi să (re) descoperim identitatea generaţiei aflate la ‚granița romantică dintre tehnologie şi valori tradiţionale” la un alt eveniment din cadrul Romanian Design Week, RE-compus. Vernisaj de design responsabil şi cu gânduri bune către natură (+arome muzicale şi culinare), pe 23Mai @Carol 53, orele 20.
 
19. Sâmbătă aflăm de ce vinilurile sunt încă foarte cool. Asta de la prietenii din Cluj, care aduc în Sisters o gamă faina tare de genuri muzicale: de la bossa nova, jazz şi acid jazz la hip hop şi broken beats; de la soul, downtempo şi rock alternativ la trip hop, funk, fusion şi world music.
 
20. Tot în Cluj, La Perne de data asta, poposeşte şi Adriana Berezovski, împodobită cu nostalgie şi candoare, înarmată cu patimă specifică ruşilor şi cu multă muzică bună în desaga: lăutăreasca, Maria Tănase, rusească, fado, de prin jurul lumii, de prin Bucovina and much more. Se întâmplă vineri, la orele 20.30.
Pin It email