21 (douăşuna) de recomandări de weekend

Ştefania Matache | 23 Oct 2015

Weekend plin de motive să ieșim din case.

1. Azi începe Festivalul Național de Teatru, momentul perfect pentru a vedea spectacolele alea mișto din țară la care nu apucăm să ajungem. Pe lângă teatru, conferințe, expoziții și alte evenimente vor umple agenda bucureștenilor până pe 1 noiembrie. Weekendul ăsta, ar fi bine să prinzi Tihna lui Radu Afrim (montată la Târgu Mureș), UbuZdup!, în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Național Cluj-Napoca) sau Războiul, nebunia teatral-muzical-coregrafică a regizorului rus Vladimir Pankov. Dacă n-ai bilete la nimic, compensează cu expoziția Lumea lui Purcărete din foaierul TNB Programul FNT și expoziția proiectelor românești de la Cvadrienala de Scenografie de la Praga, care are vernisaj duminică, de la 17:00, în foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon. 

2. De azi începe și Les Films de Cannes à Bucarest, unde o să putem vedea cele mai tari filme care au rulat în mai la cel mai important festival din lume, așa că am făcut o listă cu 10 dintre filmele pe care nu vrem să le ratăm. Gala de deschidere are loc de la 20:15 la Cinema Studio, cu La Tête Haute, care a deschis și Cannes-ul și care va fi proiectat în prezența regizoarei Emmanuelle Bercot. Sâmbătă aveți Love al lui Gaspar Noé (dacă v-ați luat bilet deja, altfel e sold-out), dar și The Lobster (r: Yorgos Lanthimos) sau The Assassin (r: Hou Hsiao-Hsien), despre care probabil se va vorbi mult după. Duminică puteți băga Irrational Man, ultimul Woody Allen, Tale of Tales, dacă vreți să vedeți un basm super-estetizat, sau Deephan (r: Jaques Audiard), câștigătorul mult-râvnitului Palm d'Or. Ca să fiți siguri că nu vă pierdeți printre proiecții, consultați cu încredere generosul program al festivalului.

3. Pentru că meriți nu e doar un slogan care ne-a spălat pe creier, e și numele spectacolului de teatru care se joacă la MNAC weekendul ăsta, de azi până duminică, de la ora 8. Se ating subiecte sensibile: puterea de decizie a femeii asupra propriului corp, emanciparea femeii în ochii bărbaților români, interzicerea avortului. Face parte din Platforma de Teatru Politic. Intrarea e liberă, pe baza rezervării făcute la teatrucomunitar@gmail.com.

4. În seara asta se deschid încă două camere în casa de pe Olari 8, unde e CARE Cafe. Petrecere de casă nouă, deci, cu muzică optzecistă și nouăzecistă și fără oră de întoarcere acasă. 
 
5. La Arenele Romane ți-o arzi dnb pe muzică de la Pendulum, reprezentat prin Paul „El Hornet” Harding și MC-ul Verse. Biletele în avans 30 de lei, la poartă, 45. 

6. Unde să meargă Iașiul vineri noapte dacă nu în Underground The Pub, să prindă niște Kazi Ploae live? 15 lei intrarea, Dj Al*bu și Jamie on the side.

7. Concert mișto are și Târgu Mureș – Toulouse Lautrec, care și-au lansat album nou la începutul lunii, cântă-n J'ai Bistrot de la 21:00.
 
8. Sâmbătă e posibil să ai chef de jazz, așa că pică la fix un concert Club des Belugas, la Scala Floreasca (Bulevardul Mircea Eliade 16). Nu-jazz, New Urban Jazz, Soul, Electro Swing și Chillout Lounge, o amestecătură din care n-are cum să iasă decât ceva bun. Biletul costă 35 de lei.
 
9. Se vorbește despre violența împotriva femeilor sâmbătă, de la ora 14, în Piața Victoriei. Ne gândim la statisticile îngrijorătoare care arată că una din trei femei e abuzată cel puțin o dată în viață, ne gândim că în România sunt mult prea puține centre care oferă sprijin acestor victime și mai ales că, de multe ori, actele de violență sunt trecute cu vederea, tabuizate și ascunse. Acest marș reprezintă un pas mic pe care îl facem spre o Românie unde femeile trăiesc în siguranță.
 
10. Copy-Me e un webseries animat despre piraterie. Lansarea se face sâmbătă, de la 17 jumate, la Colivia (Pache Protopopescu 9). Urmează discuții cu cercetătorul în etică Constantin Vică și jurnalistul Mihai Ghiduc, despre efectele reale ale pirateriei, cu date concrete, statistici nerăstălmăcite și, mai ales, soluții. Intrare liberă.
 
11. Cred Că Sunt Extraterestru lansează primul material sâmbătă, la Colectiv. Pe scenă vin CCSE, Bean MC & Vali Umbră, Fănescu și Psihotrop. Vedem cum s-a maturizat AFO după Culese din Cartier, pentru 20 de lei. La ce să te aștepți.
 
12. La SWAP (Mihai Bravu 32), Romanian Psychedelic Nights strânge iar o mână de DJ români, să ne danseze până duminică dimineața: Latam, Trans Humantza, Ajna Vitamin și Syl. Bilete 15 lei înainte de 12 și 20 după.

13. Sâmbăta asta, Noptea Albă a Creatorilor și Designerilor de Produs ajunge la Institutul Cultural Român. Între 19.00 și 02.00, te așteaptă o super-expoziție de produse de autor, pe fundal sonor asigurat de DJ Never Over. 

14. În Brașov, pe de altă parte, sâmbătă seara e party în HOF Cafe (Piața Sfatului 14). Soundsphere Showcase îi aduce cu muzica pe Atouck și Ana Maria Irimia (drone, ambient, psychedelic), Ziazin (acid trip-hop), Solomon Aru și Input Selector. Soundsphere e un proiect de muzică electronică, plecat de la ideea de la a strânge artiști internaționali, care să creeze folosind același pachet de sunete. Cele 7 compilații de până acum sunt pe net la liber, la fel cum e și intrarea la eveniment.

15. La Timișoara, se lasă cu dans sâmbătă noaptea în No Name, la concertul Fanfare Shukar - Zece Prăjini, din cadrul aLIVE Sessions. Evenimentul începe la 22:00, iar biletul costă 20 de lei. Fetele care ajung înainte de miezul nopții intră gratis. 
 
16. Duminică dimineața, de la 11, la Green Hours cântă Ada Milea, despre Apolodor, frații lui din Labrador și doruri. Biletele pentru adulți sunt 35 de lei, iar pentru copii, 20.
 
17. Albumul Adrian Ghenie — Darwin's Room, co-editat de Mihai Pop si Corina Șuteu se lansează duminică, de la 17, la Librăria Humanitas Cișmigiu. E prima publicație românească dedicată lui Adrian Ghenie, unul dintre cei mai apreciați artiști români în viață, care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneția. Invitații primei întâlniri sunt Corina Șuteu, coordonator de proiect și co-editor al albumului, și Attila Kim, arhitectul expoziției.
 
18. La Alkimik (Calea Victoriei 16), duminică de la 18 se proiectează Symbol (2009), film japonez de Hitoshi Matsumoto. O cameră care scuipă din pereți obiecte spre bărbatul închis în ea, o periuță de dinți roz, o frânghie, sushi și un wrestler mexican, atât vă spun. Intrare liberă.
 
19. Tot de la 18, Vintilă Mihăiescu (antropolog) și Alfred Dumitrescu (psihanalist) discută la Cafe Verona despre imaginarul poporului român din perspectiva etnopsihanlizei. Suntem ospitalieri, ne punem bețe în roate, ne place munca și despre alte trăsături și practici social-istorice care ne caracterizează ca popor. Intrare liberă.
 
20. Labyrinth of broken relationships e un spectacol de teatru labirint, care se joacă duminică și luni în bar Kafka. Universitur te încurajează să te pierzi printre vacanțe, scrisori, zile banale, priviri blânde, uși trântite, cafele, cadouri și obsesiile cu care rămânem după ce se termină. Rezervări la universitur@gmail.com. Donația sugerată e de 30 de lei. Alte experiențe cu teatrul labirint.

21. Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj se termină duminica asta, dar fiți pe pace, mai sunt suficiente filme din care puteți alege, incluzând scurtmetraje de animație, documentare, filme studențești, lungmetraje multipremiate. A nu se rata About A Girl și Cerise, două filme despre adolescență și maturizare, nici Hip Hop-eration, un documentar care urmărește un grup de bunicuți dansatori puși pe fapte mari. Program aici.
Pin It email