Artişti ai...

Promo | 19 Sep 2016

„Artiști ai... orașelor din România” este o inițiativă de street photography lansată de Oameni și Gusturi, care își îndreaptă obiectivul spre creatorii amatori sau debutanți din jurul nostru, prin dreptul cărora trecem adesea mult prea în fugă.

Din Noua Zeelandă, la Teatrul de Balet din Sibiu

Aleisha Gardner este coregrafă a Teatrului de Balet din Sibiu. Născută în Noua Zeelandă, a studiat baletul în Australia, dar în 2008 a ajuns la Sibiu ca balerină și nu a mai plecat. S-a acomodat cu orașul, relieful din Transilvania e similar cu cel din țara natală, însă ceea ce îi lipsește cu adevărat este oceanul. Acum este responsabilă de coregrafia spectacolelor din Sibiu și urcă pe scenă ca balerină din ce în ce mai rar.

Îi lipsește și dansul, dar iubește ceea ce face acum. (Cornel Moșneag) 

Silviu Purcaru, muzician al Bucureștiului

Îl cheamă Silviu Florian Purcaru și cântă la Hang, un instrument întâlnit destul de rar. Asta pentru că Hang-ul este unic, se construiește întotdeauna manual și are o sonoritate aparte, care te oprește din drum și te face să-l asculți neîncetat.

Silviu a învățat să cânte singur la acest instrument și face asta de câteva luni. Vrea să strângă bani ca să călătorească prin lume alături de prietena lui.
Îl poți asculta în timpul zilei în București, la Piața Unirii și Universitate, sau la Piața Romană, după-amiaza. E o experiență pe care trebuie s-o trăiești măcar o dată! Dă play la video-ul ăsta și o să înțelegi de ce. (Alex Damian) 

Claudiu Fălămaș, performer al Sibiului

Claudiu Fălămaș e un actor din tânăra generație produsă de incubatorul teatrului sibian.

Claudiu crede că actorii au o responsabilitate uriașă, cu rolul de oglindă în care societatea se poate privi: „Într-un secol în care cu toții vrem să îi schimbăm pe ceilalți, dar nu pe noi înșine, actorii au capacitatea să risipească iluzia și să genereze schimbarea.” Într-o lume tot mai tulbure, oamenii au nevoie să se deconecteze, să consume teatru. „Lumea se hrănește cu teatru.”, mai adaugă Claudiu, pe care îl puteți vedea aici în Beat Bukowski. (Cornel Moșneag)

Ana Clara & Martin, artiști ai orașelor din lumea întreagă

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu ne-a dat șansa de a aduce mai aproape de tine și artiști urbani străini, care aparțin nu unuia, ci tuturor orașelor în care își găsesc inspirația și în care arta lor prinde viață. Fă cunoștință cu un cuplu de artiști călători. 

Ana Clara Manera și Martin Umeres sunt un cuplu pe scenă și în afara ei. S-au cunoscut în 2007, la o școală de circ din Mar del Plata, Argentina, iar din 2010 călătoresc împreună ca duo-ul ManoAMano, sau alături de Circul Barlovento. Cei doi spun că le-a fost mereu mai ușor să comunice cu oamenii din postura de actori-acrobați decât ca simpli turiști. Și-au dorit mereu să vadă întreaga lume și să cunoască oameni diferiți, iar prin teatrul de comedie reușesc să depășească barierele culturale. Și chiar și în țările unde foarte puțini vorbesc spaniola sau engleza, umorul e mai mult decât suficient pentru a conecta artiștii cu publicul. (Cornel Moșneag) 

Ian, muzician al Bucureștiului


Ți-l prezentăm pe Ian. În realitate, îl cheamă Aurelian Rolea și cântă la chitară în Centrul Vechi de mai bine de 5 ani. Are locul lui preferat, pe Smârdan, colț cu Lipscani, și a devenit deja un personaj cunoscut în zonă.

La început, s-a lovit de tot felul de probleme, dar în prezent e mai bine și spune că cei care vin acum să cânte prin Centrul Vechi nu vor ști niciodată câte trebuia să înduri odată, pentru a fi artist de stradă. (Alex Damian) 

***
Mai multe despre Artiști ai... și alte treburi cel puțin la fel de tari, găsești pe Oameni & Gusturi, cea mai nouă platformă culturală de la noi, creată de Staropramen.
Pin It email