August. Festival.

Redacția | 04 Aug 2016

Dacă nu știi pe unde s-o apuci la sfârșit de vară am selectat pentru tine 6 festivaluri de film, 6 de muzică și 4 bonusuri de la care nu ne-am putut abține.

Film

Anonimul

Când: 8-14 august
Unde: Sfântu Gheorghe, Delta Dunării
Ce: Competiție de scurt și lung metraj, filme nou-nouțe în premieră românească
De ce: Pentru cea de-a 13-a ediție, Anonimul îl aduce la Sfântu Gheorghe pe Park Chan-wook, regizorul obsedat de răzbunare ca nimeni altul. În afară de ultimul său film, The Handmaiden, proiectat în premieră la noi la doar câteva luni după Cannes, unde a fost în Competiția Oficială, e rost și de o retrospectivă. Dar asta nu e totul: dacă nu ai văzut Sieranevada (r: Cristi Puiu) și Câini (r: Bogdan Mirică) la TIFF, acum e momentul ca să te lauzi cu asta înainte de premierele lor din toamnă. Bonus: Toni Erdman (r: Maren Ade), filmul despre care vorbea toată lumea anul ăsta la Cannes, sau secțiunea specială de filme regizate de actori (Actors behind Camera), dar mai bine ia de aici programul complet.

Divan
Când: 20-28 august
Unde: Craiova + Port Cultural Cetate (also known as „La Cetate” sau „la Dinescu”), județul Dolj
Ce: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, sau pe scurt Divan, îmbină de 7 ani încoace, filmele și bucătăria balcanică, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Ro, pe bune. 
De ce: Tema ediției de anul ăsta, Povești urbane din Balcani adună peste 30 de filme (lungmetraje, scurtmetraje și documentare). Dintre cele anunțate până acum: Bal-Kan-Kan (r: Darko Mitrevski), comedie neagră care ne duce în mijlocul lumii interlope din Balcani și The Parade (r: Srdjan Dragojević), care vorbește despre homofobia țărilor din zonă într-o manieră comică: niște veterani de război ajung să asigure paza paradei gay din capitala Serbiei. În premieră, Divan e și gazda Proiectului 5C în cadrul căruia tineri critici de film din Europa participă la masterclass-uri ținute de critici de film și profesori de la noi & din alte țări.

Filmul de Piatra
Când: 25-28 august
Unde: Piatra Neamț
Ce: Competiție de scurtmetraje, workshopuri, proiecții speciale și concerte, din centrul orașului Piatra Neamț și până tocmai sus, pe vârful muntelui Cozla.
De ce: Un festival cu o atmosferă & energie unice, care se trag probabil și de la cei peste 150 de voluntari (în 2013, organizatorii au decis să adopte un nou concept, renunțând la finanțările publice și au transformat evenimentul în manifest de voluntariat și inițiativă independentă). Stai cu ochii pe event-ul festivalului, deocamdată nu știm mai multe. 

Lună Plină
Când: 25-28 august
Unde: Biertan, un sat medieval din județul Sibiu
Ce: Filme horror și fantasy nou-nouțe, inovatoare și inteligente, nu ca majoritatea mizeriilor pe care le-ai văzut în ultima vreme.
De ce: Dacă te numeri printre oamenii care își dau seama din primele 5 minute ale unui film care va fi personajul a cărui țeastă va zbura prima, felicitări! Te-ai calificat pentru a fi un spectator de nădejde la Lună Plină, festivalul de film horror & fantasy din satul medieval Biertan. Pentru anul ăsta s-a anunțat până acum proiecția filmului mut Genuine: A tale of a vampire (regizat de Robert Wiene, cel cu Cabinetul Doctorului Caligari), care va fi acompaniat live de formația Foley’Ala. Și desigur că proiecția anuală cu Rocky Horror Picture Show nu va lipsi.

Festivalul de Film Victoria 
Când: 26-28 august
Unde: Victoria, județul Brașov
Ce: Proiecții de lungmetraje în aer liber, piscină, petreceri memorabile
De ce: După un an de absență, Festivalul de Film Victoria revine cu a treia ediție și schimbă un pic regulile jocului: lungmetrajele vor fi acum în prim-plan, iar filmele scurte vor fi proiectate în deschiderea acestora. Stai cu ochii pe pagina lor de Facebook pentru noutăți, nici aici nu s-au anunțat încă. 

Câmpulung Film Fest
Când: 26-28 august
Unde: Câmpulung, județul Suceava
Ce: Festival de film nou-nouț, care și-a propus ca în fiecare an, de-acum încolo, să invite două școli de film, care să arate ce au ele mai bun. Pentru prima ediție au invitat Școala Națională de Film a Danemarcei (Copenhaga) și Departamentul de Film a Institutului Național de Design din Ahmedabad (India), iar planul pentru la anul este să aducă o școală de film din Franța și una din Mexic.
De ce: În afară de cele două focus-uri, există și secțiunea Periscop, care cuprinde 6 filme de animație și un documentar, din țări diverse. În deschidere va fi proiectat Bacalaureat (r: Cristian Mungiu). În afară de filme, festivalul se mai laudă pe site și cu tot felul de atracții turistice de prin zonă: mai o salină, un Voroneț, un muzeu al lingurilor, o herghelie ș.a. Pe noi ne-a convins.

Muzică

Sunset Festival
Când: 11-13 august
Unde: Vama Veche
Ce: Festival de muzică pe plajă, cu tot felul de formații românești, din zona rap/hip-hop/indie. 
De ce: În primul rând, pentru că e pe plajă. Iar dacă te dai în vânt după artiști ca Subcarpați, CTC, Șuie Paparude, Macanache, Frații Grime, Chimie, K-lu și mulți alții, aici e de tine. Plus că o să ai parte de niște battle-uri cum trebuie.

Spellground *FESTIVAL ANULAT*
Când: (12-16 august)
Unde: Năvodari, județul Constanța
Ce: New entry pe harta festivalurilor de muzică. 4 zile de destrăbălare indie
De ce: Spellground înseamnă 4 zile cu alde The Kooks, Röyksopp, Editors sau Biffy Clyro. Nici trupele locale nu sunt slab reprezentate în line-up: Omelette, Robin & the Backstabbers, Pixels, We Singing Colors, Golan sau Carla's Dreams sunt doar câteva dintre numele anunțate.

Summer Well

Când: 13-14 august
Unde: Domeniul Știrbey, Buftea
Ce: Festival de muzică tot indie, aflat la a șasea ediție și plasat într-un peisaj divin de lângă București.
De ce: Puține festivaluri reușesc să îmbine petrecerile cu relaxarea, dar Summerwell se descurcă destul de bine la capitolul ăsta. Anul ăsta, cap de afiș sunt The Chemical Brothers și Hurts, iar un cort nou, cu vedere la lac, te așteaptă după miezul nopții, în ultima noapte de festival, pentru after-party.

Durușa Summerhills
Când: 19-21 august
Unde: Durușa, județul Maramureș
Ce: Anul ăsta, 48 de ore de DJ-ală.
De ce: În cei 40 de lei, cât costă brățara Durușantski, e inclus accesul la toate facilitățile (bar, food court, camping, dușuri, parcare), dar și un shot de horincă ca la mama ei. După asta, ai liber la muzică non-stop. 

CUCA

Când: 19-21 august
Unde: Cârtișoara, județul Sibiu
Ce: Un eveniment independent, bianual, cu muzică experimentală și o serie de ateliere performative. Un grup de artiști aflați în rezidență explorează și cercetează zona.
De ce: Oricine a fost la Cuca, festivalul dilic dintr-o comună de la poalele Transfăgărășanului zice că e musai să ajungi. În afară de muzică, n-o să ai cum să nu te bagi măcar la unul dintre atelierele foarte diverse: caligrafie, serigrafie, gaming, bandă desenată sau coacerea pâinii sunt doar câteva dintre ele. Ia cu stele! 

Bucharest GreenSounds Festival

Când: 26-28 august
Unde: Parcul Herăstrău, București
Ce: Un festival cu intrare liberă, care de trei ani animă Herăstrăul cu concerte live foarte tari.
De ce: Line-up-ul pare cel puțin interesant: Scarecrow, o trupă de blues hip-hop, Koop Oscar Orchestra, un proiect suedez al fostului compozitor și producător al Koop, The Herbaliser și N.O.H.A. sunt doar câteva dintre nume.

Bonus:

Ideo Ideis 
Când: 8-14 august
Unde: Alexandria, județul Teleorman
Ce: Festival de teatru pentru adolescenți al cărui spirit riscă să rămână 4ever cu tine, indiferent dacă ești la vârsta la care participi cu trupa și te duci la încălzire și la workshop-uri (de actorie, coregrafie, ritm&dans, dramaturgie) sau un vizitator blazat, 30+, care va redescoperi emoția. Nu întâmplător, tema de anul acesta este empatia.
De ce: Dacă faci parte dintr-o trupă de teatru, probabil că ai aplicat deja, iar dacă vrei să vii ca simplu vizitator, poți s-o faci zilnic, cu shuttle bus-urile puse la dispoziție de festival. Timp de o săptămână prinzi spectacole de teatru tânăr și profesionist, proiecții de film, Seara Povestitorilor (care îi are anul ăsta invitați pe activista Roxana Marin, scriitorul Florin Lăzărescu și pe artistul Adrian Ghenie), iar la masterclass-uri îi poți întâlni pe Mimi Brănescu, Teodor Corban, Dragoș Bucur și pe regizoarea de teatru Gianina Cărbunariu.

Undercloud
Când: 22-31 august
Unde: București
Ce: Festival de teatru independent cu tradiție (anul ăsta sărbătorește 9 ani de existență), care aduce zeci de spectacole și evenimente din mai multe țări.
De ce: În afară de spectacolele din România, care se află în secțiunea competițională, Undercloud a confirmat deja câteva spectacole invitate pentru care să te dai în vânt: The Tragedian, de la Prodigal Theater din Londra, care a fost realizat pe parcursul a șase ani și urmărește parcursul lui Edmund Kean, unul dintre cei mai controversați actori britanici, One Day We Will All Be Happy de Yekaterina Vasilieva, de la celebrul Centru Teatral Meyerhold, care este bazat pe un monolog împărțit de două actrițe și Control Freaks & More, un performance israelian centrat pe trei personaje: o femeie-animal, un bărbat-câine și o femeie din vise, care a fost prezentat la Bienala de la Veneția.

Amural 
Când: 1-4 septembrie
Unde: Brașov
Ce: Ediția a doua a unui wunderfestival dedicat artelor vizuale contemporane, care transformă total fața orașului Brașov prin video-mapping pe clădirile sale istorice.
De ce: Brașovul este un oraș care merită revizitat oricând, iar dacă te dai în vânt după instalații, proiecții video și alte chestii mai experimentale, n-ar strica să fii acolo. Nici responsabilii de partea de muzică nu sună rău: Danaga, Raze de Soare, Borusiade, Khidja, Rodion sau Makunouchi Bento sunt doar câțiva dintre ei. Plus că amural e ceva nou și hot și in și trebuie să poți să spui peste ani de zile Hehe am fost la a doua ediție, era altceva pe atunci...

La vie
Când: 3 septembrie
Unde: Crama Gramma, Bârnova, județul Iași
Ce:
Festival dedicat vinului, cu ateliere tematice și degustări, tot felul de experiențe culinare, instalații artistice și 7 formații care vor concerta live.
De ce:
Ce mod mai bun de a da peste nas melancoliei post-vară decât într-un road-trip până la Iași, pentru a te plimba prin podgorii, a admira apusuri Instagram-friendly și a savura niște vin în timpul unui concert? Pentru a intra în starea potrivită, recomandăm (re)vizionarea filmului Sideways, despre care am scris mai demult aici.
Pin It email