Festivaluri de neratat până la sfârşitul verii

Redacția | 12 Aug 2015

Dacă vrei să dansezi până dimineață pe trupele tale preferate sau să te afunzi în filme, în august ai de toate, pe alese.

Film

Lună Plină (14-16 august)

Sânge? Decapitări? Eviscerări? Masacre de toate felurile puteți găsi la festivalul de film horror și fantastic Lună Plină de la Biertan. Cele 5 filme din competiția oficială, în premieră în România, sunt crema festivalurilor de gen de anul trecut, iar printre ele se numără și Reality, ultimul film al lui Quentin Dupieux, care recidivează după superbitatea de Rubber, cauciucul care omoară oameni. Nu trebuie totuși să fii genul de om care se jură pe Texas Chainsaw Massacre ca să apreciezi festivalul, pentru că filmele sunt, oricum ai lua-o, foarte bune. Noi am fost anul trecut, am campat lângă niște văcuțe, am mâncat șaormă locală și am văzut chestii foarte cool. De neratat party-urile la terasa La Țăruș și proiecția anuală a clasicului Rocky Horror Picture Show. Mai multe detalii, aici

Anonimul (17-21 august)

La Sfântul Gheorghe, în Delta Dunării, are loc unul dintre cele mai longevive festivaluri de film, ajuns acum la cea de-a 12a ediție. În deschidere veți putea vedea The Lobster, regizat de Yorgos Lanthimos (Kynodontas, Alps), după care vă puteți delecta cu competiția de lungmetraj (printre ele se numără și Lumea e a mea, debutul lui Nae Tănase) și cu cea de scurtmetraje. Printre ele și Dumneavoastră, tu, al treilea scurtmetraj al lui Bogdan Theodor Olteanu. Mai multe detalii aici.

Divan (21-30 august)

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un festival de film în (probabil) unul dintre cele mai frumoase locuri din Ro, cunoscut și ca „la Cetate la Dinescu”. Tema de anul acesta este Drumuri și răspântii. Gala de deschidere va avea loc în centrul istoric proaspăt renovat al Craiovei, cu proiecția filmului Yol, al regizorului turc Yilmaz Güney, câștigător al trei premii la Cannes în 1982, urmând ca restul proiecțiilor să aibă loc la Portul Cultural Cetate. Pe lângă filme și mâncarea divină, o să puteți vedea și piesa de teatru Harap Alb?!, a adolescenților din trupa Drama Club din Botoșani, care tocmai s-a jucat la ultima ediție Ideo Ideis. Informații despre cazare, masă și alte chestii găsiți pe pagina de facebook a festivalului.

Filmul de Piatra (27-30 august)

Între 27 și 30 august la Piatra Neamț și între 5 și 8 septembrie la Piatra Fântânele, în campusul Tășuleasa Social puteți vedea cele mai bune scurtmetraje românești, la cea de-a opta ediție Filmul de Piatra. Avem deci: competiție de scurtmetraje, workshopuri, proiecții speciale + Shorts Days, Long Night: filme scurte, 3 concerte și 3 DJ set-uri pe vârful muntelui Cozla. Dacă nu ați bifat până acum, ați face bine să. 

Muzică

FânFest (13-16 august)

Discuţii despre mediu, tururi ale satului, jocuri şi ateliere, filme, piese de teatru, concerte, toate între 13 şi 16 august, la FânFest, festivalul cu tradiție de la Roșia Montană. Musai de vizitat Muzeul Campaniei Salvaţi Roşia Montană. Intrați pe site-ul festivalului pentru informații prețioase.

In Transylvania (20-23 august)

In Transylvania are loc în zona turistică Sâmbăta de sus, din județul Brașov, pe o pârtie de schi și promite 4 zile de evadat în natură, cu peisaje care-ți iau ochii, concerte și tot felul de activități aventuroase. În line-up îi puteți găsi pe Waldeck, N.O.H.A., sau Jaya The Cat, iar după ce vă asigurați că ați pus cortul cum trebuie, puteți să dați o raită prin împrejurimi, la Parcul Aventura Dragus (pentru care aveți 20% discount și unde puteți găsi 3 trasee de dificultate progresivă, panou de cățărare, teren de minigolf și tir cu arcul), sau la ștrandul Viromet (aflat la o distanță de 9 km). Dacă vă ține, puteți să vă bagați chiar și la un concurs de alergare montană. Toate informațiile care vă trebuie le găsiți aici.

Durușa Summer Hills (20-23 august)

Dacă nu ai fost încă în Maramureș, ăsta e momentul, și poți începe cu trei-patru zile la Durușa, unde de șase ani oamenii își întind corturile pe platoul din vârful dealului și se bucură de finalul de vară. Intră aici ca să vezi ce se întâmplă anul ăsta.

Bucharest GreenSounds Festival (21-23 august)

GreenSounds e un festival de muzică cu intrare liberă, care de 2 ani are loc în Herăstrău și aduce laolaltă artiști din zone cât mai diverse, de la ska-punk, la indie-pop și jazz. Line-up-ul de anul ăsta îi are pe Guano Apes, De Phazz, Nouvelle Vague, Asian Dub Foundation și pe mulți alții.

Muscel cLoverFest (21-23 august)

Ediția a 6-a de cLoverFest se ține în cătunul Muscel din Moroieni, Dâmbovița și promite două seri de concerte și open mike, jam session-uri ad-hoc, proiecții de filme, ateliere pentru cei mici și în plus, ateliere marca Wood Be Nice. Poți susține artiștii care vin la festival cu o donație personală de 50 de lei și stai cât vrei. Detalii aici.

Bonus: AMURAL Film Festival (4-6 septembrie)

La începutul lunii septembrie, festivalul dedicat artelor vizuale contemporane AMURAL se instalează în Brașov, unde va transforma promenada După Ziduri într-un loc animat, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. În cadrul Festivalului, publicul va avea acces la trei expoziții permanente, în Turnul Alb (ilustrație), în Turnul Negru (fotografie) și în Turnul Porții Ecaterina (design grafic). De asemenea, vor fi organizate două expoziții-dezbatere „Design grafic centenar în Gazeta de Transilvania”, în colaborare cu Muzeul Casa Mureșenilor și „Brassai-fotograful suprarealiștilor”, în colaborare cu Muzeul de Artă.
Pin It email