Moodboard de weekend (12)

Emilia Barbu | 20 Sep 2015

Playlist de „drum lung și cale bătută”.

1. Desireless - Voyage voyage

Sunt multe prime dăți care par să fi fost trăite deja. Te uiți pe geam la peisaje noi pe care le-ai mai văzut, chiar recent, dar acum sunt ca de obicei altfel. Se vorbește mult pe lângă tine și te întrebi dacă se vede pe fața ta tăcută că ți se strânge stomacul în jurul tuturor turnurilor posibile pe care le poate lua călătoria asta. Știi că este un exercițiu inutil și că atunci când insiști să acoperi viitorul cu imaginația ta nevrotică nu faci altceva decât să reduci totul la absurd și să te asiguri că niciuna dintre variante nu va avea loc. Ceea ce e păcat, din multe ar ieși cel puțin câteva filme mișto. Scenarită cronică, așa ți s-a spus odată că ai. Și că dai. Hai, mai cu viteză.

2. Jennifer Rush - Power of love

Eșarfa îți flutură isteric pe lângă față și te bicuiește din când în când cu vântul ăsta umed și plin de nisip. Dacă există un moment pentru baticuri Hermès, ăsta e, și tot sclipiciul și toți pistruii de pe lume s-au adunat ca să creeze tabloul perfect. E septembrie și cea mai lungă vară pe care nu ai așteptat-o. E septembrie și pentru prima dată simți timpul cu o precizie total necaracteristică, îl simți și te bucuri de el cât poți de tare. Nu îl iubești, știți amândoi asta, dar când ai aer peste tot în jur, viteză și marea-n dreapta, nici n-are importanță, ba chiar e mai frumos așa. Îi dai drumul și-ți deschizi brațele. Știe că atunci trebuie să accelereze.

3. Abba - Chiquitita

Dansezi pe muzică proastă cu un entuziasm teribil. Îți fluturi fustele ca o țigancă închipuită sub guri căscate și bărboase, într-un sat în care nu te știa nimeni. Afară toarnă, tună și fulgeră și tu bei shot-uri cu necunoscuți. Ba e ziua cuiva, ba e ultima noapte a altcuiva, toată lumea se leagănă pe lângă barul micuț, ca o mini arcă a lui Noe în fața potopului. De data asta selecția a fost una naturală - în funcție de cine se distrează și zâmbește mai îndepărtat.

4. Joe Dassin - Siffler sur la colline

Treceți cu viteză prin sate mici și părăsite, aproape atingând pereții scorojiți de culoare. Hău în stânga, stâncă-n dreapta, soare-n față. Câțiva turiști arși de soare pe margine de drum, prelingându-se spre siestă. Voi mergeți în zig-zag, pentru că-i tot aia.

5. Joe Dassin - Et si tu n’existais pas

Plouă și ești sub apă, printre falduri plutitoare. Nu ai intrat niciodată cu o rochie în mare și acum vezi cum plouă în apă, pe mătase, stop pe roșu. Nu vrei să mai pleci. Simți valurile ca niște striații de material, ghicești stelele prin pâcla de sare și printre particule de nisip mic. Te răsucești ca un șurub mai adânc și îți mai ții un pic respirația.

6. Gigi D’agostino - L’amour toujours

Îți alunecă privirile spre adoniși bâțâiți pe fundal. Te rușinezi și revii la dansul cu umbra ta, te unduiești ca un marinar rătăcit pe mal și mai tragi cu ochii la ei. Parcă se apropie de tine de fiecare dată când nu te uiți, mai faci o piruetă, mai clipești, și deja te-ai atins de spatele cuiva. Sunt toți aglomerați acum lângă tine și vă mișcați într-un ritm de carne amețită, ca un banc de pești în furtună. N-ai mai auzit melodia asta de când dădeai să fii adolescentă sau poate chiar mai demult. Acum sunteți toți un corp, cu sare și un pic de umezeală, cât să alunecați bine împreună. Închizi ochii, ești pe mâini bune.

7. Destroyer - Laziest river

N-ai văzut niciodată atâtea stele la un loc. Sau poate doar când erai mică și stateai atârnată de gard, noaptea, la țară. Îți lași capul pe spate și te minunezi și te întrebi dacă o să prinzi ziua în care să dai și tu o tură prin spațiu. Îți zâmbești complice în timp ce pe fundal se aud niște reggaetoane obosite, cât să țină șoferul treaz. Îți zâmbești complice și te întrebi ca ce te-oi fi îngrijorat atâta, de ce ți-ai făcut atâtea filme proaste, când sunt atâtea stele pe cer. Cât timp lucesc ca și când ar fi acolo, n-are ce să se întâmple rău. Doar un pic de viață, ca-n Cruel Intentions, nothing but ordinary life.
Acum te întorci. Ești în spatele vasului, plutind încet dincolo de apus. Decolează avioane și-ți scoți căștile să le auzi, e cel mai frumos sunet pentru tine. Avioane și balene, nimic extravagant. Parcă asiști la genericul vreunui Sunset Beach, cu apus de wallpaper și contururi lucitoare de aeronave. Marea e ca de obicei perfectă și cu ale ei. Te uiți fără țintă la cum se mișcă, în continuu, unde, unde continue, în cel mai frumos echilibru. Te pierzi în ele și ți-e bine și te întrebi la ce mai sunt bune drogurile, când poți de fapt să te uiți mereu la apă. Ai putea să faci asta o viață-ntreagă și să zâmbești ca cea mai serenă spartă. Curbe, dungi, falduri nesfârșite, mereu acolo, mereu unduitoare, mereu din apă. De altceva nici nu ai nevoie.

Cineva te zgâlțâie zdravăn până te trezești „Haideți domnișoară că am ajuns! Începe vacanța!”

Playlist de drum lung
Pin It email