Chestionar cinema: Georgiana Muşat

Georgiana Muşat | 04 Sep 2018

Georgiana e critic de film pentru Acoperișul de Sticlă, Scena 9, Revista FILM și studiază filmologia la UNATC. În timpul liber poate fi găsită exclusiv acasă, dormind pe o canapea de piele și visând șerpi boa.

Filmul preferat

Probabil Cemetery of Splendour (r. Apichatpong Weerasethakul). Am umplut un caiet întreg cu notițe impresioniste despre el. Nu l-am văzut la cinema, ci pe o plasmă obosită, într-o zi în care mi se defectase centrala. Mi-era frig și țin minte că am adormit la un moment dat, înconjurată de păturile mamei. L-am reluat. Știu că lui Apichatpong i se pare în regulă când adormim la filmele lui. Mă fascinează și acum narcolepsia soldaților din film și tărâmul ăla fluid dintre morți și vii.

Primul film pe care îți amintești să-l fi văzut

Tata a avut întotdeauna o fixație cu filmele romantice, așa că probabil c-a fost Gone With the Wind. N-am înțeles niciodată ce e așa mișto la filmul ăla - până de curând, când l-am revăzut, tot cu tata, și atât de tare m-am regăsit în confuzia bolnăvicioasă a lui O’Hara că mi-a venit să plâng.

Cel mai bun film din ultimul an

Mi-a plăcut foarte mult Good Manners (r. Juliana Rojas, Marco Dutra), pe care l-am văzut la TIFF. Un mix absolut rar de realism magic, horror, realism social, într-o poveste cu vârcolaci. Rareori mi s-a mai întâmplat să chicotesc așa în sala de cinema.

Cel mai bun film românesc

Polițist, adjectiv. I’m a sucker for Porumboiu.

Cel mai bun film cu adolescenți

Cry-Baby (r. John Waters) - by far - în general nu mă omor după puști cool, dar găștile alea sunt foarte charming.

Cel mai bun film queer

Je, tu, il, elle. Cum zace Akerman goală, mâncând doar zahăr și urcându-se pe pereți de dorul fostei iubite. Și cam așa și e - când suferi, îți trebuie doar zahăr și o saltea.

Scurtmetrajul preferat

E un scurtmetraj făcut de National Film Board of Canada, Skhizhein (r. Jérémy Clapin), cu un băiețel care e lovit de un asteroid și e nevoit să locuiască la 91 de cm de el însuși. Mai e Plastic Bag (r. Ramin Bahrani), scurtmetrajul ăla narat de Herzog, despre o pungă de plastic hălăduind prin lume în căutarea unui creator.

Plăcere vinovată

Mă uit la toate filmele horror care apar - indiferent cât sunt de proaste. Și îmi mai place să-mi las iubitul să aleagă filme proaste la care să ne uităm amândoi.

Ce film ai transforma într-un horror?

Taboo, al lui Nagisa Oshima. Simt că sunt niște elemente de vampirism, canibalism, fetișism complet neexplorate acolo. Și merge și cu momente de musical, după omoruri, cam cum e Only God Forgives, al lui Nicolas Winding Refn.

Regizor preferat

Carlos Reygadas, Apichatpong Weerasethakul, Lav Diaz, Bruno Dumont, Jean-Marie Straub și Danièle Huillet, Jacques Rivette, Andrzej Żuławski, Béla Tarr, Terrence Malick. Iubesc slow cinema-ul, motiv pentru care prietenii mei mă iau tot timpul la mișto.

Actor & actriță preferați

Tony Leung & Maggie Cheung. 4eva.

Dacă Jules et Jim ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în distribuție?

Ana Ularu, Radu Iacoban și Pavlu. Un fel de Charleston cu mai puțină masculinitate, mai puține drumuri cu mașina și mai multă Ana Ularu.

Un spațiu (real sau imaginar) în care ți-ar plăcea să locuiești, văzut într-un film

Vise burgheze și eye-candy: conacul ăla baroc din Marie Antoinette. Danteluță, macarons și obrajii pompați cu blush.

Melodie preferată dintr-un film

California Dreamin’, pe nădușeala aia copleșitoare din Chungking Express, când Tony Leung e un polițist sexy și Faye Wong are frizura aia adorabilă de băiețel. Ea ascultă în căști și el o privește fascinat.

Replică preferată dintr-un film

Dale Cooper în Twin Peaks: „I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange.”

Final preferat

E la cald, dar îmi place mult. Nu e chiar finalul, dar e secvența de sex ratat din Un prinț și jumătate, al Anei Lungu. El e ebrietat peste măsură, ea vrea să i se spună poezii. Încep să se sărute, apoi el adoarme subit peste mâna ei. Ea amorțește, se chinuie să iasă de acolo, dar el e efectiv lemn.

***

Articolele Georgianei de pe Scena9 le găsești aici.
Pin It email