Chestionar cinema: Irina Artenii

Irina Artenii | 23 Sep 2015

Irina are 17 ani și e elevă la Colegiul Național George Coșbuc. De 2 ani este în trupa de teatru Brainstorming și tot de atunci a început să vadă filme la greu. S-a apucat să învețe rusa ca să se descurce fără subtitrări.

Filmul preferat

The Colour of Pomegranates (r: Sergei Paradjanov). Cred că e unul dintre puținele filme de care nu aș putea să mă plictisesc vreodată pentru că e dubios și frumos în același timp. Îmi e clar că până și după a10-a vizionare o să descopăr ceva detaliu pe care nu l-am văzut până atunci și cred că tocmai ăsta e farmecul lui. Nu e un film biografic obișnuit. Nu e plin de detalii nesemnificative despre viața subiectului principal. Poate părea plictisitor din moment ce are doar cadre în care camera nu se mișcă, dar asta îmi place tare tare, am răbdarea necesară. Ai timp să analizezi imaginea (care e al naibii de complexă) și să îți faci tu alte filme decât să ți se ofere totul pe tavă. Ar mai fi și Paris, Texas (r: Wim Wenders), 12 al lui Nikita Mikhalkov, Cinema Paradiso (r: Giuseppe Tornatore), City Lights (r: Charles Chaplin), mă rog, multe.

Cel mai bun film din ultimul an

Nu am văzut prea multe filme din ultimul an, dar aș zice Aferim! (r: Radu Jude).

Cel mai bun film românesc

Filantropica (r: Nae Caranfil) -  mereu râd la fiecare glumâ când văd filmul ăsta și l-am văzut de câteva ori deja; Când se lasă seara peste București sau Metabolism, pentru că e așa liniștitor vizual, cadre lungi și puține, acțiune minimală; Moartea Domnului Lăzărescu (r: Cristi Puiu).

Cel mai bun film cu adolescenți 

This is England (r: Shane Meadows), dacă se pune; The Breakfast Club (r: John Hughes); Paranoid Park (r: Gus Van Sant).

Cel mai bun film gay

La Vie d'Adèle (r: Abdelatif Kechiche), pentru sinceritatea cu care se întâmplă tot.

Scurtmetrajul cu care ai vrea să impresionezi un tip la prima întâlnire

Probabil l-aș speria, nu l-aș impresiona, dar fiind unul dintre scurtmetrajele mele preferate, Asyl de la Kurt Kren (sau aproape orice de la el) sau One Froggy Evening (r: Chuck Jones).

Film supraestimat

The Wolf of Wall Street (r: Martin Scorsese). Mi se pare că nu are prea mult substrat și că toată acțiunea poate fi redusă și transformată într-un videoclip de-al unui rapper. Poate e mai mult decât pare și da, te prinde, dar meh.

Plăcere vinovată

Harry Potter si Lord of the Rings se pun? Nu mă simt deloc vinovată că îmi plac filmele astea, dar să zicem că nu sunt capodopere cinematografice încât să mă pot mândri cu faptul că îmi plac.

Ce film ai transforma într-un musical

The Birds al lui Hitchcock. M-aș distra teribil sa îi văd pe toți dansând și cântând în timp ce se ascund de păsări. The cook, the thief, his wife and her lover (r: Peter Greenaway) ar mai fi o idee, cred că fix puțin din spiritul unui musical îi lipsește filmului ăsta.

Dacă Paris, Texas (r: Wim Wenders) ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în distribuție

Îmi e greu să văd pe altcineva în rolurile jucate de Nastassja Kinski și Harry Dean Stanton pentru că mi-au plăcut așa mult, dar ar fi cumva interesant să văd cum ar aborda rolurile Marcel Iureș sau Andi Vasluianu și Crina Semciuc sau Victoria Răileanu.

Cea mai excitantă secvență

Scena din Blue Velvet (r: David Lynch) în care Dorothy îl găsește pe Jeffrey în dulap, până când el se ascunde din nou.

Regizor preferat

Quentin Tarantino, Wim Wenders, Wes Anderson, Sergei Paradjanov, Pedro Almodovar, Alfred Hitchcock.

Actor & actriță preferați

Charlie Chaplin, Marlon Brando, Hugh Laurie, Audrey Tautou, Marion Cotillard, Anna Karina (mi s-a spus că semăn cu ea și m-am bucurat tare).

Melodie preferată dintr-un film

Chan Chan din Buena Vista Social Club sau Nightcall din Drive, sau orice din Pina, Amélie și Last Tango in Paris.

La ce film ai face un remake

Operation ’Y’ & Other Shurik’s Adventures al lui Leonid Gaidai, doar ca să văd dacă și-ar putea păstra din farmec dacă totul s-ar întâmpla acum.

Replică dintr-un film pe care ți-ai pune-o epitaf

„You’ll stay here until you tell me who you are and where you’re from.” - Ivan's Childhood (r: Andrei Tarkovski)
Pin It email