Gangsteri, pistoale, pijamale şi scaune cu rotile

Marc Solomon | 02 Apr 2013

Harmony Korine e unul dintre zeii cinematografiei americane indie.

A început ca scenarist pentru filmul lui Larry Clark, Kids (1995). În 1997 a debutat ca regizor cu lungmetrajul Gummo, care a primit o mențiune de la juriul FIPRESCI la Veneția în secțiunea Settimana De La Critica. Următorul lui film a fost Julien Donkey-Boy (1999), al șaselea film ce aparține mișcării daneze Dogme 95. 

După J D-B, Korine n-a mai făcut film, timp de opt ani, decât pentru televiziuni. Iar în 2007 s-a întors cu Mister Lonely, care, deși selecționat la Cannes în secțiunea Un Certain Regard, a fost o dezămăgire și pentru fani și pentru critici. 

În 2009, a făcut Trash Humpers, probabil cel mai abstract film al său, iar anul trecut, a participat în competiția oficială a festivalului de film de la Veneția cu Spring Breakers (2012), care iese și la noi pe ecrane pe 5 aprilie.

Umshini Wam (2011) e unul dintre scurtmetrajele sale pentru care a colaborat cu trupa sud-africană Die Antwoord. 
 
Umshini Wam înseamnă în zulu, „Adu-mi mitraliera" și, pe vremea Apartheid-ului, era un cântec folosit de armata ANC-ului. În afară de faptul că personajele au mitraliere, filmul nu are nici cea mai mică legătură cu acel cântec.
 
Umshini Wam îi urmărește pe cei doi cântăreți din Die Antwoord, Ninja și Yo-Landi, care joacă niște wannabe gangsters, el, îmbrăcat într-o pijama galbenă și ea, într-o pijama roz. 
 
Cuplul are un stil de viață foarte ciudat, dar tipic pentru filmele lui Korine. Dimineața, se prostesc cu pistoale în scaunele lor cu rotile, la prânz Yo-Landi dă un off-the-dome în jurul unui foc improvizat, fumează un cui de mărimea unui mâini, iar apoi se așează pe scaune în mijlocul unui râu și încep să tragă în aer cu pistoalele. Nu vă povestesc restul, că-și pierde filmul rostul.
 
De ce i-am numit cuplu? Pentru că Umshini Wam este o poveste de dragoste, sigur, împânzită de imaginația debordantă a lui Korine și de un stil al actorilor de a juca, foarte copilăresc, care se potrivește bine cu cel al lui Korine. 
 
E unul dintre cele mai bune scurtmetraje ale lui și de asemenea cel mai bun film pe care l-a făcut în ultimii trei ani. Poate că Spring Breakers va schimba acest lucru.
 
Nota: 9/10
***
Cronici scurte pentru filme scurte este un proiect ShortsUP + SUB25
Pentru o extraporție de scurtmetraje intră pe shortsup.ro
Pin It email