TOP 2013 - Foto

Redacția | 26 Dec 2013

Un platou cu 22 de fotografi români și un slovac.

Leila și Alexandra 
Sunt la Tonitza, se pozează una pe cealaltă, își editează pozele, fotografiază aceleași lucruri, din unghiuri complet diferite. Le-a luat ceva timp până să își echilibreze energiile care aproape că se distrugeau una pe cealaltă. Citește articolul. 

7 fotografi SUB25 (ediția a doua)
 ...în care Constantin Nimigean de la Love Issue își reia rolul de curator de tinere speranțe și ne face cunoștință cu Alecsandra Drăgoi, Denisa Nistor, Alexandra Jitariuc, Bogdan Cătălin Cazacioc, Irina Munteanu, Alex Tomazatos (un interviu amplu cu el în Caietele SUB25 #1) și Alexandra Corneanu. Aici. 

Anastasia, anul 11
În octombrie 2003, Alex Gâlmeanu i-a fotografiat pentru o revistă glossy pe Anastasia, împreună cu tatăl ei, Andrei Gheorghe. După şedinţă, Alex a luat un taburet din lemn – un castron cu trei picioare cumpărat mai demult de pe lângă Sibiu şi vopsit argintiu –, l-a pus în faţa peretelui gri din studio, a rugat-o pe puştoaică să se aşeze şi a tras câteva cadre cu ea singură, pe un film alb-negru. Este al 11lea an în care face asta

Doi prieteni, o singură Vamă

Silviu Pavel și Vlad Aldea își petrec vara-n Vamă, unul cu aparatul, celălalt cu iPhone-ul. Din asta iese o serie foto brută, care ar putea fi chiar frumoasă, sau poate chiar e: invama.com. 

5 detalii, Irina Munteanu
În fotografiile pe film ale Irinei Munteanu par să nu existe decât dimineți perfecte și seri în care ții pe cineva de mână. Nici Irina, nici iubitul ei nu apar vreodată pe de-a-ntregul în fotografii, pentru că poveștile din ele sunt frânte în detalii. Ca să nu se termine niciodată.

Fotografie after work
Ionuţ Staicu lucrează de 13 ani în fotografia de modă din România. Crede în adeziunea umană a poveştilor la bere, face cinste referinţelor în proiecte şi predă un curs foto after-work care promite să schimbe diviziunea muncii la revistele glossy: „Există oameni îndragostiţi de tehnică, alţii de fotografie, sunt cei care aleargă după cadrul perfect, dar şi cei care aleargă după cele mai bune şi noi aparate. Filmul presupune să vezi mai bine lumina, postura, să ai un exerciţiu mai bun a ceea ce înseamnă fotografie. Dar digitalul nu face neapărat poza mai bună. Fotografia tot cu lumină se face.”- Ionuț Staicu

Coming out, de Claudiu Popescu
Momentul de coming out e asociat aproape exclusiv cu sexualitatea, identitatea de gen și comunitatea LGBT. De fapt, to come out înseamnă să îți asumi public orice parte a identității tale care te definește. Oricine poate spune despre sine „eu sunt...”. Orice act de a te expune ca heterosexual(ă), vegan(ă), creștin(ă), anticonsumist(ă), anorexic(ă), e un act de coming out, de curaj și de (auto)acceptare. Iar acceptarea e cam cea mai importantă lecție a lunii LGBT. - Seria foto

Paris, Negrești 
În toamna lui 2010, Petruț Călinescu a plecat în nordul ţării să fotografieze românii care munceau în străinătate şi tranformările prin care au trecut satele de acolo. Iniţial a crezut că va termina proiectul în două săptămâni, dar totul a durat mai mult de 2 ani. Anul acesta, Petruț a reușit printr-o campanie de crowdfunding să scoată albumul Mândrie și Beton, pe care vi-l recomandăm cu căldură. Interviu cu Petruț. 

Marina crește mare 
„...oricât de frumoasă ți-ar spune cineva că ești, tot o să găsești ceva care nu-ți place. E chestia aia că tu vezi cu 50 la sută mai mult decât văd ceilalți la tine. Am vrut să i se vadă porii, roșeața pielii, unghiile, s-o pun într-o poziție foarte vulnerabilă.” O porție din realismul magic al Marinei.  

Georgiana Feidi 
Georgiana Feidi, zisă Georgi, are 17 ani și este elevă la Liceul de Arte Plastice din Timișoara. Fotografiile ei de până acum sunt portrete ale unor fete de vârsta ei, care surprind relațiile dintre ele. 

Roșia Montană
Am adunat din primele zile de proteste portrete ale celor ieșiți în stradă și simboluri ale protestelor lor. Fotografii de Vlad Albu, Larisa Baltă, Cristian Munteanu și Sorin Vidis.

Lolite la xerox
Teona l-a descoperit pe slovacul Michal Pudelka și i-a smuls mărturisiri despre universul lui aparent frivol, și pe alocuri pervers. Citește Lolite la xerox. 

TOP 2012
Secțiunea Foto
Pin It email