dans//pl - Ieri. Mâine. Azi.

Redacția | 24 Mar 2014

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti aduc, între 30 martie şi 11 aprilie, cinci spectacole de referință pentru scena dansului contemporan polonez.

Unii dintre cei mai cunoscuţi dansatori polonezi, tineri sau deja consacrați, vor veni la Bucureşti în cadrul zilelor dedicate dansului polonez.

Programul evenimentului:

- 30 martie, 19:30 – Duete Inexistente - Teatr Dada von Bzdülöw. Are ca temă principală întâlnirea dintre bărbat și femeie sub toate formele. Spectacolul abordează problematica eliberării de înțelesul pe care sexul îl are în societate - de la contestarea lui, până la renunțarea completă și evadarea în nuditate.

- 31 martie, 16:00 - 22:00 – atelier de dans contemporan condus de Leszek Bzdyl și Katarzyna Chmielewska (CNDB)

- 6 aprilie, 11:00 – DANS/VIDEO/PL – proiecții de filme

- 8 aprilie, 14:00 – RO/PL/DANS – masa rotundă (Institutul Cultural Român)

- 8 aprilie, 19:30 – RE//MIX Projekt: Tomaszewski – Mikołaj Mikołajczyk. Spectacolul este dorința interacționării cu o legendă a teatrului polonez, cu istoria abordării inovatoare a mișcării scenice. Henryk Tomaszewski (1919-2001) a fost dansator, mim, coregraf, regizor, pedagog, fondator și director al Teatrului de Pantomimă din Wrocław. Mikołaj Mikołajczyk folosește în spectacol ritmul declarativ, caracteristic lui Tomaszewski – un limbaj specific, o selectivitate a cuvintelor, povești pline de culoare, andecdote. Dar ritmul însuși va fi personajul principal al reprezentației.

- 9 aprilie, 16:30 – 17:30 – atelier de dans contemporan pentru copii (6 – 10 ani) condus de Mikołaj Mikołajczyk (CNDB). Atelierul este gratuit, iar înscrierea se face la adresa cursuri@cndb.ro, în limita locurilor disponibile.

- 10 aprilie, 19:30 – Nijinsky. The Rite of Dreams - Sławek Krawczyński / Tomasz Wygoda / Anna Godowska. Este o nouă punere în scenă a lucrării Sărbătoarea Primăverii de Igor Stravinski, o capodoperă atât pentru istoria muzicii, cât și a dansului. Un performance solo, o călătorie prin diferitele stări de conștiință ale coregrafului Wacław Niżyński - polonezul scandalagiu, precursor și legendă a dansului contemporan. Performance-ul a fost realizat pe baza creației acestuia, precum și a Jurnalului scris la retragerea de pe scenă.

- 11 aprilie, 14:00 – 17:00 – Experienţa ca inspiraţie - atelier de dans contemporan condus de Sławek Krawczyński (Muzeul Național de Arta Contemporană)

- 11 aprilie, 19:30 – POLSKA – Agata Maszkiewicz; Death 24 Frames per Second or Do It to Me Like in a Real Movie – Agata Siniarska.

În POLSKA, artista, îmbrăcată într-un echipament sportiv în culorile naționale, împletește scenele coregrafice cu elemente de animație și stand-up, dar și cu proiecții de filme care prezintă accidente din sport, mai mult sau mai puțin periculoase.

Spectacolul Agatei Siniarska aduce în prim-plan femeia ideală, iubirea, eroticul și moartea, stereotipurile legate de cele două sexe și încercările de a le pune sub semnul întrebării. Artista cercetează diferențele dintre coregrafie și film – mișcare și lipsa mișcării, împărțirea filmului în cadre.
_

Spectacolele vor avea loc la CNDB, Sala Stere Popescu – B-dul Mărăseşti 80-82. Biletele pot fi rezervate direct pe site-ul CNDB sau la adresa rezervari@cndb.ro. Preţul unui bilet este de 25 lei/15 lei redus.

Atelierele de dans contemporan sunt deschise tuturor celor interesați de mișcare, dans și corp, cu minime cunoștințe despre acestea, cu vârsta peste 18 ani. Participarea este gratuită. Înscrierea se face la adresa cursuri@cndb.ro, în limita locurilor disponibile.

Detalii despre eveniment, pe site-ul Institutului Polonez Bucureşti
Pin It email