“Deep End” - Filmul de joi - de la FILM MENU

Bogdan Th. Olteanu | 23 Ian 2013

24 ianuarie, de la ora 19, în Sala de Cinema din UNATC. Intrarea gratuită.

Sub semnătura FILM MENU găsești unul dintre cele mai mișto proiecte culturale din București și Romania. Avem în primul rând revista FILM MENU pe site găsiți gratuit toate numerele de până acum. Apoi Cineclubul – o proiecție de film, cu intrare liberă, în fiecare joi seara.

Filmul ales pentru săptămâna asta este Deep End (1970, regia Jerzy Skolimowski). Iulia Voicu, unul dintre moderatorii discuției de după, răspunde la 3 întrebări:

De ce merită văzut filmul ăsta?

E un film cult, cenzurat la vremea apariției lui. Un băiat de 15 ani care se îndrăgostește obsesiv de o gagică mai mare – roșcată, dezinhibată sexual și jucată de către o iubită a lui Paul McCartney, Jane Asher. Important: toate astea se întâmplă pe fondul Swinging Sixties în Londra. Cu siguranță merită atenția și abordarea: un ritm lejer, a la Nouvelle Vague, compoziții  și cromatică interesante (David Lynch a spus într-un interviu pentru NME, din 1982: there´s never been a colour movie I´ve freaked out over except one, this thing called Deep End). Peste toate astea, vine un final puțin suprarealist și, pe cât de sick, pe atât de candid.

Ce film ar trebui văzut înainte și ce film după?

Și înainte, și după, merită văzute Walkover (1965) și Quatre nuits avec Anna (2008) ale lui Skolimowski.  Înainte, măcar Jean-Luc Godard cu À bout de souffle (1960), Pierrot le fou (1965). Nici Alfie (1966, r: Lewis Gilbert) nu strică.

După, pentru același aer, Zabriskie Point (1970, r: Michelangelo Antonioni),  Performance (1970, r: Donald Cammell, Nicolas Roeg) , W.R. –Mysteries of the organism (1971, r: Dusan Makajevev).

Ce e de știut despre regizor?

 
E școlit la faimoasa Școală de Film de la Lodz, e regizor, scenarist, actor (a jucat în The Avengers), iar de când s-a mutat în L.A., și pictor. E unul dintre vârfurile de lance ale cinema-ului polonez, alături de Wajda, Zanussi, Kieslowski, Polanski. Poate mai puțin cunoscut decât unii dintre ei, dar nu mai puțin interesant.
Pin It email