ShortsUP via New York

Redacția | 17 Apr 2014

Noile voci ale cinemaului american independent la ShortsUP via New York, pe 26 și 27 aprilie la CinemaPRO.

Pe 26 și 27 aprilie, ediția de primăvară ShortsUP propune o călătorie cinematografică în inima New Yorkului: o incursiune interactivă în viața culturală și socială a orașului, văzut ca punct de influență pentru trenduri din întreaga lume artistică, muzicală sau politică. Scurtmetrajele din program sunt intercalate cu scurte narațiuni grafice digitale realizate cu sprijinul Chenar.ro, primul proiect românesc de jurnalism vizual.

„Înainte să încep selecția de scurtmetraje pentru ShortsUP via New York nu mi-a trecut niciodată prin minte că mi-aș dori să locuiesc acolo. Orașul pe care l-am descoperit prin intermediul filmelor e mult mai efervescent decât îmi imaginam.”, spune Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP.

Recomandări 
O zi proastă (r. Larry Cohen, SUA, 2012), unul dintre cele mai puternice scurtmetraje din program, e un amestec de comedie și dramă, despre înțelesul coincidențelor în situații limită. Când îți uiți geanta în metroul aglomerat din New York, într-un moment de criză, ai o singură posibilitate: să respiri adânc și să aștepți ca o întâlnire accidentală să-ți arate drumul înapoi spre casă. Un film ce ajunge în premieră în România pentru publicul ShortsUP, după ce a fost selectat la Palm Springs Int'l ShortFest 2013.

Documentarul Holocaustul din New York Times (r. Emily Harrold, SUA, 2012), premiat la Tribeca Film Festival, pornește de la o întrebare incomodă: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodată pe prima pagină a celui mai influent ziar american? Filmul tinerei regizoare vizionare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce știm despre presa americană.

Muzica și poezia vizuală se reunesc în scurtmetrajul În fața ta (Erik Shirai, SUA, 2010), un film experimental care explorează trei destine diferite din New York: o emigrantă din Bolivia, o cântăreață de hip-hop și o jurnalistă pasionată de dans.

ShortsUP via New York are loc în pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO din capitală. Colecția de filme scurte cu aer metropolitan rulează în două seri consecutive, deci spectatorii pot alege una din zilele de weekend pentru a intra în atmosfera newyorkeză. Programul de filme va fi complet și de un performance muzical live, inspirat de ritmurile hip-hop și r&b ale underground-ului american.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei și pot fi achiziționate în avans din rețeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro. Plata se poate face online iar printarea biletului acasă. Biletele pot fi achiziționate și direct la CinemaPRO, în limita locurilor disponibile, pe 26 și 27 aprilie.
Pin It email