11 chestii de luni până joi

Redacția | 14 Mar 2016

A început oficial sezonul de festivaluri:

Luni, 14 martie

1. Bucharest International Experimental Film Festival - Azi începe BIEFF, ediția #6 a celui mai important festival de film de avangardă de la noi, al cărui președinte onorific e Peter Greenaway. Filmul de deschidere (ora 20, Cinema Pro) este Francofonia al lui Aleksandr Sokurov, un poem cinematografic care spune povestea muzeului Luvru din timpul ocupației naziste a Franței. Alte bunătăți de la ediția 2016.

2. Tot luni începe și prima ediție Săptămâna Sunetului - o serie de concerte, filme, conferințe, ateliere și sesiuni de ascultare și expoziții, animate de numeroși invitați. Programul e consistent și trebuie neapărat consultat.

3. Cyber Crime Talks - Cei de la Colivia organizează în sediul lor de pe Pache Protopopescu nr. 9 o discuție de o oră jumate despre criminalitate cibernetică cu agentul FBI Paul Vitchcock, specializat pe probleme de securitate. De la ora 18:30.

4. Inamicul Poporului - De la ora 19, la Teatrul Mic se joacă Inamicul Poporului, un spectacol-performance de Ioana Păun care se bazează pe piesa omonimă al lui Henrik Ibsen, pentru a aduce în discuție mai multe probleme actuale: ecologia, independența presei, corupția generalizată. Din distribuție fac parte Ioana Flora, Emilia Dobrin, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache și Cătălina Bălălău, iar muzica live e realizată de Cătălin Rulea.

Marți, 15 martie

5. De marți până la sfârșitul săptămânii, la Cinemateca Union rulează cele 5 filme europene nominalizate la Premiile Gopo: Ex Machina (r: Alex Garland), Leviathan (r: Andrey Zvyaginstev), The Tribe (r: Miroslav Slaboshpitsky), Winter Sleep (r: Nuri Bilge Ceylan) și Le Tout Nouveau Testament (r: Jaco van Dormael). Biletul la o proiecție costă 10 lei, iar programul îl găsiți aici.

6. Anii de glorie ai muzicii lăutărești - Marți de la ora 19, la Restaurant La Țigănci (Bulevardul Dacia nr. 19), Costel Vasilescu (Trompetistu') va lansa cartea Anii de glorie ai muzicii lăutărești, o colecție de memorii și povești despre trei generații de lăutari alături de care maestrul a trăit și cântat. Printre ei: Romica Puceanu, Toni Iordache, Gheorghe Lambru, Mihai Nămol, Constantin Eftimiu, Gabi Lunca.

Miercuri, 16 martie

7. Night Of The Living Smokers - După cum probabil știți deja, cei mai viciați dintre voi, miercuri este ultima zi când va veți mai putea fuma nonșalant țigările în baruri, cluburi, restaurante, mă rog, ați înțeles ideea. În cinstea ultimei zile de „libertate”, J'ai Bistrot organizează o seară specială cu program artistic (o proiecție Coffee and Cigarettes al lui Jim Jarmusch nu va lipsi, desigur), iar din oră în oră, de la ora 20 până la ora 12, cei care vor fi prinși în apropierea barului cu o țigară în mână vor primi un shot de whisky. Începând cu ora 12, toată lumea va ieși să fumeze afară.

Joi, 17 martie

8. Ateliere creative de fotografie Selfie Altfel - În luna martie, asociația Sinaptica va organiza la Timișoara și Târgoviște primele ateliere de fotografie din cadrul proiectului Selfie altfel. Acestea sunt gratuite și deschise oricui dorește să participe, indiferent de vârstă sau de experiență într-ale fotografiei. La Târgoviște atelierele vor fi ținute în zilele de 17 și 18-20 martie, iar la Timișoara pe 26 martie, 2 și 9 aprilie.

9. Joia de film: Amour Fou - Amour Fou al regizoarei Jessica Hausner spune povestea unui poet care decide să se sinucidă din cauza presiunilor societății, și a fost prezentat în 2014 în cadrul secțiunii Un Certain Regard la Cannes. Filmul va fi proiectat de la ora 19 la Spațiul Public European, de pe strada Vasile Lascăr nr. 31.

10. LIKE CNDB 2016 // De neîncadrat - Ediția a 3-a a festivalului de dans și arte performative LIKE CNDB, care ține până pe 17 aprilie, va prezenta forme hibride de spectacol și manifestări conexe, colaborând cu alte festivaluri: BIEFF, HomeFest, NexT Film Festival, One World Romania. Deschiderea va avea loc joi, de la ora 19, la Centrul Național al Dansului (Bulevardul Mărășești, nr. 80-82), unde va fi proiectat în parteneriat cu BIEFF (Bucharest International Film Festival, vezi mai sus) filmul Symmetry, prima ficțiune filmată în Marele Accelerator de Particule de la CERN, în Elveția. După film, regizorul Ruben van Leer este pregătit de discuții. Programul LIKE CNDB îl găsiți aici.

11. Amanda Palmer | Arta de a cere: discutată, improvizată, manifestată - Joi, de la ora 19, la studioul fotografului Alex Gâlmeanu (str. Fabrica de Glucoză nr. 7) vor veni Ioana Pelehatăi, co-fondatoare Copy-me și Cristian Lupșa, de la DOR, pentru a lansa Arta de a cere, traducerea apărută la Editura Vellant a cărții Amandei Palmer. După discuții, fetele de la Vagenta vor veni cu un performance urmat de un jam session.
Pin It email