11 (unşpe) recomandări de weekend

Redacția | 04 Apr 2014

De la cinema la biserică, dinspre umerașe spre teatru, rock.

1. Dacă eşti în Bucureşti, trebuie să fii la NexT. Asta pentru că: filme internaționale noi, filme românești noi, calupurile NexT Look pe teme sexy - Body Image și Sparkle (Teona a văzut și recomandă), NexT Is Love, Arthouse Shorts (adică scurtmetraje semnate de alde Mike Leigh, Lynne Ramsey și Apichatpong Weerasethakul), cât și seminarii cool ca să vă faceți o idee despre industria filmului (rolul festivalurilor, circulația operelor, producție, distribuție, muzica de film). 

2. Copiatul e rău? Până la urmă, nu suntem toți niște bureți care sugem unii de la ceilalți? De ce să ni se ia asta? Cei de la Copy-me vin cu o perspectivă nouă asupra copyrightului, printr-o serie de animații deștepte. Bonus: vineri se lansează și campania globală de crowdfunding a acestui proiect românesc, care vine la pachet c-o grămadă de incentives cool (postere, tricouri, ș.a). 

3. Braşovul e cu rockul. Pe 4 şi 5 aprilie are loc, la Cinemateca Patria şi la Rockstadt, Doc and Roll, mini-festival de filme documentare despre muzică şi muzicieni. Mai exact, despre Ozzy Osbourne, Freddie Mercury, Metallica (in therapy) şi The Rolling Stones. Intrare liberă.

4. Amatorii (și profesioniștii) de benzi desenate se strâng, între 4 și 6 aprilie, la Festivalul Internațional de Benzi Desenate din Sibiu, care se întâmplă în sala CIT a Primăriei. Vor fi expoziții, conferințe, vânzare de cărți și întâlniri cu autorii, desen live şi workshopuri.

5. În caz că ai uitat, printre atâtea evenimente, îţi amintim noi. Weekendul ăsta răsună jazz în Biserica Luterană, şi nu oricum. La Jazz in Church vine chitarista maghiară Zsófia Boros, născută în 1980, dar vin şi elveţienii Irène Schweizer şi Pierre Favre, care cântă împreună din 1966.

6. Dacă vrei haine, înarmează-te cu bani şi pantofi comozi, şi mergi sâmbătă sau duminică la Sala Dalles din Bucureşti, la ediţia de primăvară-vară a V for Vintage. Se spune că te vei simţi ca-n Portobello. Intrarea: 10 lei.

7. Rost de cheltuială e şi la Fashion Matters –Summer Preview Edition, în Club Bound, un eveniment cu tineri designeri, cosmetice bio şi artă la preţuri accesibile. Pe 5 și 6 aprilie, de la 12:00 la 19:00. Intrarea este liberă.

8. Dacă am fi în Cluj, am trage cu ochiul prin Atelier Cafe. Pe 5 aprilie, de la 20:00, se vernisează acolo Undercover: Oamenii sunt printre noi, cu lucrări de Ioana Ciurea. Descrierea începe cu: „Este vorba de construcții ale corpurilor care ne înconjoară și pe care noi le înconjurăm.” 

9. Work at Home Moms Romania în parteneriat cu Unteatru Bucureşti prezintă, duminică, de la 19:00, spectacolul Alex (fost Gogo), scris de Răzvan Ropotan, care a câştigat cu el concursul Inspired – Dramaturgy 2012. Piesa descrie drama copiilor care trăiesc departe de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Biletul costă 25 lei. Nu sunt multe locuri, deci mai bine rezervi.

10. Bucureştiul are un spaţiu cultural (încă) nou, Artidava (Str. Henri Coandă 38). Dacă n-ai ajuns pe-acolo, poți vedea care e treaba duminică seara, la un recital cât se poate de clasic: Mozart, Bellini, Handel, dar şi Bagă Doamne luna-n nour a lui Brediceanu. 20 de lei la intrare.

11. Există acest meci de fotbal între Steaua şi Dinamo de pe 3 decembrie 1988 și de care știu toți microbiștii, pentru că ningea de nu se vedea mingea. Adrian Porumboiu a fost atunci arbitrul principal. Corneliu Porumboiu a revăzut împreună cu el meciul 25 de ani mai târziu. Copilăria ca o iarnă filmată pe VHS: Al Doilea Joc al lui Porumboiu, de vineri la NCRR. 
Pin It email