14 (paişpe) recomandări de weekend

Redacția | 01 Iul 2016

Dansăm pe muzici de toate națiile, băgăm maratoane de filme, investim în relația cu hainele și ne simțim bine, în general.

1. Dacă nu ai auzit până acum că weekendul ăsta e Outernational Days, noul festival de world music din inima Bucureștiului, probabil că ai trăit într-o peșteră. Chiar dacă e abia prima ediție, e deja în topul festivalurilor pentru care ne ard tălpile vara asta, și începe chiar azi. La Grădina Uranus și Club Control vor fi trupe și muzicieni din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, Statele Unite și România, DJ set-uri, conferințe, filme documentare și altele. Abonamentele pentru toată perioada sunt 70 de lei, dar pentru mai multe detalii intrați pe pagina evenimentului.

2. Pe 1 și 2 iulie va avea loc și prima ediția Shine Festival, la Arenele Romane. Pentru 100 de lei (abonament) sau 60 de lei (pe zi) îi poți vedea pe Alternosfera, Subcarpați, Robin and the Backstabbers, Carla's Dream, Travka și pe mulți alții.

3. La Brașov în weekend facem plinul de poezie cu cea de-a 10-a ediție a festivalului național de poezie organizat de Cercul de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets” în memoria scriitorului Alexandru Mușina, care o să aibă loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și la cafeneaua Tipografia. Sunt invitați mai mulți scriitori (printre care Claudiu Komartin, Andrei Dósa, Simona Popescu, Florin Iaru sau Radu Vancu), se lansează volumul al doilea al antologiei de poezie a lui Alexandru Mușina și se dă un premiu de debut în poezie.

4. Dacă nu ai reușit să ajungi la ediția de Pelicam de anul ăsta, vine Pelicam la tine. De azi până duminică la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77) se proiectează filmele premiate la Pelicam 2016, festivalul despre oameni și mediu. Azi sunt programate Behemoth, marele câștigător, plus Poached, care a primit premiul special al juriului, de la 19:30, respectiv 21:30, sâmbătă e rândul scurtmetrajului Bird Strike, plus Babushkas of Chernobyl, de la 19:30, respectiv 20:30, iar duminică, de la 20:30, e rândul filmului premiat de adolescenți în categoria Fresh Perspectives, Poverty, Inc.  Biletele costă 15 lei. Citește ce-au avut de zis cinci cinefili despre filmele astea.

VINERI

5. Probabil că nu mai e niciun secret pentru nimeni că din toamnă se redeschide Expirat-ul, de data asta la Halele Carol. Până atunci ești invitat la terasă, care va fi inaugurată cu mare tam-tam vinerea asta, începând cu ora 19:00. Adresa este strada Constantin Istrati nr.1, vis-a-vis de Autogara Filaret.

6. Pentru dansuri electronice mergem la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei, nr. 145-153) unde bagă Cabanne, Praslea, Priku, Paul Agripa și Coté visuals. Când iei o pauză de la dans, poți să-ți clătești ochii cu expoziția Irlo & E I. Intrarea la Secret Garden e 40 de lei, între 20:00 și 00:00, și 50 de lei, după miezul nopții.

7. Dacă ești amator de muzici mai de prin est, Macaz (Calea Moșilor, nr. 106) te invită la o seară de lăutărie. Vine formația Dani Trandafir, cu voce, vioară, clape și clarinet, iar după concert urmează un party cu manele. Intrarea este 10 lei.

SÂMBĂTĂ

8. De la 11.00 până la 20.00, ai timp să treci pe la Berăria H (Kiseleff 32), unde se desfășoară o nouă ediție a evenimentului caritabil Jos Textila, Întoarce Fila. Conceptul e simplu: aduci haine pe care nu le mai porți (curate și în stare bună) și îți alegi în schimb o carte. Hainele strânse vor ajunge la copii şi adolescenţi, tineri orfani care au părăsit sistemul de stat, femei, dar şi bărbaţi în vârstă fără posibilităţi materiale din satul Valea Plopului.

9. Că tot vorbeam zilele astea despre cum să te îmbraci responsabil, iată ocazia potrivită să începi să te antrenezi. Ni s-a pregătit o sesiune de detoxifiere mâine, de la 12:00 la 18:00, la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4). La Detox Market 4 w. Zabriskie se adună la un loc haine de designer și haine vintage, la prețuri reduse, întru anihilarea consumului iresponsabil și investiția în relația cu haina. Trașkin, Skin Deep, Hobirama, Bianca Popp, White Elephant, SKIN DEEP și proiectul BKFR al Danielei Groza sunt doar câteva dintre numele pe care o să le găsești acolo.

10. Sâmbătă, de la 11:00 la 20:00 intersecția străzilor Dr. Joseph Lister cu Dr. Carol Davila se va transforma în piață publică pentru o zi. Evenimentul se numește Agora în Cotroceni și va cuprinde tot felul de activități, de la ateliere de bricolaj pentru cei mici la aerobic și de la ateliere care pun în discuție ce se poate face punctual în cartier la concerte de jazz și filme documentare.

11. Expoziție de design grafic la Point (str. Eremia Grigorescu, nr. 10), de mâine până pe 15 iulie. Sub îndrumarea lui Radu Manelici expun 8 licențiați la UNArte. Vernisajul e mâine, de la 19:00.

12. Scurtmetrajele premiate la Oscar, Sundance, Cannes și alte asemenea festivaluri se dau la Romexpo, Pavilionul Central, la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte. La ediția #8, care începe la 20:00 și ține până în zori de zi, la 05:00, au fost selectate 29 de filme, printre care Bâlbâitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), premiat la Oscar, Prânzul de duminică (r. Celine Devaux, Franța, 2015), premiat la Cannes, și Șunca doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015), premiat la Sundance. Bonus: stand up comedy cu DOC. Biletele costă 35 de lei.

13. Dacă ai chef de-o petrecere de cartier, Stela și Dana își inaugurează noul local. Stela e Smardoaica, Dana e proaspăta sa soție, pentru că love is love, iar localul pe care l-au deschis împreună e un spațiu pentru cafele, beri, lenevit la umbră, ateliere și petreceri. Sindrofia începe la 21:00, adresa e Șoseaua Sălaj, nr. 286.

DUMINICĂ

14. În afară de ce-ți ziceam la cap de listă, duminică avem program de voie. E posibil după atâta activitate să ai nevoie de playlist-ul nostru de mahmureală.
Pin It email