18 (optişpe) recomandări de weekend

Redacția | 17 Iun 2016

Excursie de cinema eco la Tulcea, ca-n fiecare an la Pelicam, weekend de teatru plin la Sibiu, iar la București TIFF, dans, teatru, partyuri & zi de porți deschise la UNArte + duminică ne urcăm pe bicle și dăm drumul la Bucharest Pride.

1. Pelicam începe din weekendul ăsta și înseamnă câteva zile de filme, dat în bărci și beri până la răsărit, în Deltă. Tema de anul ăsta e moda, avem și invitați din echipele producțiilor proiectate ce vor sta la povești, plus un program baban, pe care l-am disecat pentru voi aici.
 
2. 20 de filme de la TIFF în București, până duminică inclusiv, la cinema Elvira Popescu. Vedem cele mai premiate lungmetraje din ediția cu numărul cinșpe. Biletele costă 15 lei. Program, plus cum a fost la anul ăsta la TIFF.
 
3. Duminică se încheie Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. De neratat, în afara spectacolelor la care poate (!) ați prins din timp bilet, Cătălin Ștefănescu și Irina Margareta Nistor de vorbă cu Tim Robbins, azi de la 14:00 la Filarmonica de Stat și George Banu în dialog cu Luk Perceval, mâine de la 11:00, la Habitus. 

4. Tot la Sibiu continuă și ediția a noua a festivalului de teatru Sibiu Fringe Festival, care de anul acesta are și propria sa stradă - Strada Fringe (Pasajul Scărilor). În program mai găsim un spectacol într-o șură din Rășinari (Un om tăiat în două de o fereastră), teatru senzorial (spectacolul From Bucharest din Polonia), Cirque du verité și un spectacol-dans inspirat din poeme persane de dragoste, Nestins. Bilete întregi la 15 lei și reduse la 10 lei.
 
5. La Centrul Național al Dansului București (Bd. Mărășești, nr. 80-82) avem trei spectacole pentru trei zile de weekend, de la 19:30. Nud de femeie brunetă vineri (despre care am mai scris, opinați și voi, vă rog), 37 minutes of make believe, sâmbătă, și Duet în trecere, duminică, toate ca parte a Fondului Colectiv de Creație 2016.
 
VINERI

6. Weekendul ăsta e Ziua Porților Deschise la UNArte, ceea ce înseamnă că de azi poți să tragi cu ochiul la expoziția de sfârşit de an a atelierelor de la secțiile de Grafică, Pictură şi Foto-Video, iar apoi sâmbătă ai program complet de catwalkuri & expoziții ale studenților, plus demonstrații de bijuterie sau gravură, standuri și ateliere de pictură, caricatură, face painting, stenciluri și altele. În curte vor cânta Pixels, Alex & The Fat Penguins și Navi. Intrare liberă.

7. Azi de la 20:30 la MNAC vine în vizită trupa Auăleu din Timișoara, cu spectacolul Ferma. Pe scurt, actorii & povestitorii Christine Cizmaș, Ioan Codrea, Marian Pîrvulescu, Cari Tibor, Cristian Popescu, Andrei Racolța și Ovidiu Mihaiță își cer scuze în fața porcilor, a vacilor, a cailor, a oilor, a măgarilor, a câinilor precum și in fața tuturor celorlate vietuițoare și dobitoace. Spectacolul durează o oră, care te costă 22 de lei. 

8. Radu Iacoban montează la Point (General Eremia Grigorescu, nr.10) Politikon, un spectacol despre culisele jocurilor care se fac în timpul unei campanii electorale și despre putere într-un sistem democratic - la cine e și cine ce face cu ea. În comedia cu tușe grotești joacă Ionuț Grama, Andreea Vasile, Letiția Vlădescu și Lucian Iftime, cu costume de Mihaela Ularu și video design de Tudor Prodan. Începe la 22:00, biletul e 50 de lei, cu o băutură inclusă. 
 
9. Pojo pune iar muzică, de data asta la Spațiul M60 (C.A. Rosetti, nr. 3), o nouă terasă de pierdut verile în ea. Ne-am obișnuit deja cu funkynessul lui, dar asta nu înseamnă că ne-am plictisit. Intrare liberă, dans garantat. 
 
10. La J'ai Bistrot e party cu fanfară, mai precis Fanfara KermesZ à l'Est, niște băieți din Franța care amestecă în mare fel muzica balcanică cu atitudinea de rockstaruri. Intrare liberă, de la 20:00. 
 
11. Tot cu lăutari ne-o ardem și la Muzeul Culturii Rome din Giulești (Drumul Săbăreni, nr. 101-125), cu coveruri după Romica Puceanu și Gabi Luncă, dar și manele autentice. Vine și Zaiafet, cu mâncare pe alese, cu iz de afacere socială, berea e rece, intrarea e 10 lei, motive zicem că sunt destule să mergem. 
 
SÂMBĂTĂ
 
12. Calup deschide grădina de pe Diniosie Lupu nr. 31 cu o petrecere pe zi: un brunch cu fundal muzical de la Balearic Goth, E. Funkeyman, Leașcu, Dragoș Rusu și Scoro. Intrare de 15 lei cu open salad bar & limonadă din partea casei. De la 14:00.

13. Azi și mâine are loc Natura Fest în Parcul Izvor, ceea ce înseamnă că stăm în iarbă și îi ascultăm pe băieții de la ZOB, OCS, Coma, Luna Amară, Toulouse Lautrec și Pistol cu Capse cântând acustic. Intrarea este liberă iar concertele încep de la 18:30.
 
14. Cineclubul psihanalistic continuă la Cinema Eforie cu filmul Colectiv (Kollektivet), în regia lui Thomas Vinterberg, urmat de o discuție moderată de psihanalistul Dorin-Liviu Bîtfoi. Filmul e despre câteva cupluri care se mută împreună ca să nu se mai plictisească și să experiementeze viața într-un fel de construct fără reguli și constrângeri. Drama e inspirată de copilăria lui Vinterberg, co-fondator al Dogme 95 alături de Lars von Trier. A luat Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță la ultima ediție a Berlinalei. Biletele costă 5 lei, începe la ora 17:00.

15. O relație de lungă durată ți se imprimă în pliurile cele mai fine ale pielii. Ce se-ntâmplă când te trezești într-o zi și nu mai știi cine ești și ce cauți acolo? Despre asta dar și despre alte nimicuri aparente care traversează viața unui cuplu este vorba în Artificii, un spectacol de teatru în regia Elenei Morar, după un text de Irina Dobriță, cu Cristina Drăghici și Silviu Debu, excelenți. Începe la 19:00, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie (Sfânta Vineri, nr. 11). Biletul e 22 de lei.
 
16. Haos în Pădure se numește party-ul de sâmbăta asta, cu Soul Capsule, OCH și Petre Inspirescu, în Extreme Park Cernica, de pe la 22:00, cu bilete la 50 de lei. De adus haine grosuțe, pentru răsărit pe marginea lacului. 

DUMINICĂ

Duminica asta, bicicletele dau startul manifestărilor din săptămâna #BucharestPRIDE. Se pornește de la ora 11:00 de la Cercul Militar & pedalăm pe Calea Victoriei, în familie. 

La Tranzit (Gazelei, nr. 44), în cadrul DiEM25, de la 21:30, Julian Assange intră live de la Ambasada Ecuadorului la Londra într-un eveniment global care are loc și în Bruxelles, Berlin, Paris, Madrid, Belgrad și Napoli. Se fac patru ani de când Assange a primit azil politic la Londra. Se vorbește despre importanța whistleblower-ilor, transparență și democrație.
Pin It email