Palier Design, site de lumină

Emilia Barbu | 01 Aug 2013

„Even a brick wants to be something. A brick wants to be something. It aspires. Even a common, ordinary brick... wants to be something more than it is. It wants to be something better than it is. That is what we must be.” Louis Kahn

Carmen Acsinte şi Eduard Constantin locuiesc pe acelaşi palier, într-un imobil construit prin 1939. Sunt vecini, artişti vizuali, desenează, fotografiază sau fac ilustraţie de carte şi în ultima vreme au început să se joace cu designul de obiect.

Cern lumină prin site şi o fac să mai vină pe acasă, cu multă căldură, simplitate şi linii trasate ca la carte. „La nume s-a ajuns simplu. Noroc cu palierul”- aşa s-a născut Palier Design, „un experiment între doi oameni diferiți, care până acum au reușit să creeze ceva solid de care să fie amândoi mulţumiți”. Edi a început să lucreze cu lumina visând la lucrări precum acelea ale lui James Turrell, Dan Flavin, iar Carmen îşi doreşte „o îmbinare a isteţimii cu frumuseţea, a inspirației cu autenticul, ca obiectele să activeze ochiul și mintea în același timp.” Cu ocazia Romanian Design Week au activat lumini în priviri şi au ridicat sprâncene a mirare cu o instalaţie care strecura lumină şi mălai cu un efect mai ceva ca-n filmele Disney.

Bucătărie


C.A.: Am realizat că avem tot felul de idei bizare, care pot să prindă viață, dacă ne unim forțele, așa, ca în Captain Power. Până acum am adunat multă muncă, sute de ore de documentare, de experimente, de tehnici și metode de lucru pe care încercam să le îmbunătățim mereu.

Pentru prima noastră colecție de lămpi, pe care am numit-o Strainers’ Light, am folosit forme raționale și geometrice, întâlnite în natură. Nu am ales întâmplător lampa, am votat amândoi pentru ea. O idee bizară a fost să lucrăm singuri un obiect cap-coadă. Atunci când faci o piesă de design cu mâna și ideea ta în mod cert crește numărul de soluții posibile și în plus ai libertatea de a experimenta. Suntem în etapa de produse unicat, serii limitate, realizate 100% manual. Venind din zona artei vizuale, nu avem cum să nu ne dorim să realizăm obiectele, depășind faza de proiectare sau creionare a lor.

E.C.: Eu am mai lucrat cu lumina, am făcut câteva instalații light art, am făcut pictură, fac fotografie. Fără lumină nu ar exista niciuna din ele. Este plăcut sentimentul: da, sunt în stare să fac. Mai ales că mereu mi-a plăcut să meșteresc lucruri, să ating texturi.

Ingrediente

C.A.: Am ales ca material lemnul, care de secole ne transmite că nu este făcut să reziste pentru eternitate. Iar lampa este un obiect care se construiește în jurul unei surse de lumină, sursă care la rându-i nu este inepuizabilă. Prin urmare, este o contopire între material și imaterial, construim partea materială și proiectăm partea imaterială. Este un spectacol frumos.

Sită?


E.C.: De ce nu? Cred că orice obiect poate fi folosit și altcumva, numai noi ținem obiectele închise în denumirea și funcționalitatea lor. Louis Kahn spunea „Even a brick wants to be something. A brick wants to be something. It aspires. Even a common, ordinary brick... wants to be something more than it is. It wants to be something better than it is. That is what we must be.”

Iar sita noastră a aspirat să devină lampă, iar noi am avansat pentru ea un concept de design propriu.

Romanian Design Week


E.C.: A fost ca o provocare și pentru asta le mulțumim celor de la ROD, care au venit cu propunerea să facem ceva la ei. Am vrut să cream ceva jucăuș, ceva care să arate cum suntem, ceva care să fie și lampă, dar și obiect de strecurat. De aceea am și numit-o instalație statement Palier Design.

C.A.: Plus că, am urmărit să fim onești până la capăt cu inspirația noastră: sita de mălai. Cea mai bună soluție a fost să readucem în prim plan funcționalitatea ei inițială, aceea de a cerne. A rezultat o instalație fluidă: se puteau cerne în același timp mălaiul și lumina. Am reușit chiar să-i redăm luminii artificiale un aspect natural. În spațiul de la ROD s-au putut vedea de aproape trei aștri luminoși. De altfel, noi am văzut-o ca pe o instalație anti-stres, având în vedere că, de la primul impact, fiecare vizitator zâmbea. Poate că a activat amintirea jocului. Iar copiii au făcut acest lucru fără nici cel mai mic efort.

Flori, fete, filme sau băieți

E.C.: Cu muzica este mai complicat. Mă opresc la filme. The Million Pound Note, Rear Window, Mon Oncle.

C.A.: Nu voi face o înșiruire de nume și titluri, dar pot spune că în orice domeniu îi admir pe cei care răstoarnă tipare. Îmi plac oamenii liberi și creativi. Admir exploratorii, inventatorii. Îmi place becul. Îmi place evoluția. Îmi plac cei care aduc un aer proaspăt în ceea ce fac. În general îmi place aerul proaspăt, de oriunde ar veni el.

Universul Palier Design în 5 cuvinte

Carmen și Edi: Provocator, Autentic, Liber, Curajos, Progresiv.

Palier Design

Pin It email