Chestionar cinema: Ştefan Mircea

Redacția | 14 Apr 2012

Își dă licența anul acesta în Scenaristică, la UNATC. Vrea să scrie și să regizeze. Discută mult și cu pasiune despre filme - așa a ajuns pe lista celor cărora Andrei Gorzo le mulțumește în deschiderea ultimei lui cărți.

Filmul preferat
Momentan, căci mi se schimbă destul de des, Violent Cop, în care Takeshi Kitano regizează, scrie, editează și joacă rolul principal. M-a impresionat cât de sec și cât de intens este în același timp și cum reușește să te facă să te întrebi dacă ce vezi ar trebui să fie amuzant, sau doar șocant. Un film dus până la capăt, la toate nivelurile. Excepțional.

Cel mai bun film din ultimul an

Shame, regia Steve McQueen. Pentru că arată, prin cadre atent compuse, că sexul, chiar și pentru bărbați, capătă de multe ori alura unei obișnuințe bolnăvicioase și urâte, secat de orice urmă de senzualitate sau reală plăcere.

Cel mai bun film românesc
Fără doar și poate Aurora, de Cristi Puiu. Un film cu ambiții foarte mari și cu rezultate pe măsură.

Cel mai bun film cu adolescenți
Superbad. Un film ieșit din fabrica de comedii a lui Judd Apatow, e una din puținele comedii cu adolescenți care trece de superficialitatea caracteristică acestui gen, atât ca umor, cât și ca gândire cinematografică.

Cel mai bun film gay
La ley del deseo. Un film cu gay care putea fi la fel de bine un film cu femei. Îmi place la Almodovar că face lucrurile să pară firesc, că nu bagă degetul în ochi atunci când vine vorba de homosexualitate.

Cel mai bun scurtmetraj
Junior (Julia Ducornau). Pentru că e atât de drăguță ideea fetițelor urâte ca un fel de crisalide și adolescența e perioada în care devin fluturi, că mi-a înmuiat până și inima mea de mascul. Dar ar trebui să-i spunem domnișoarei regizoare că nu toate fetele ajung să arate așa bine ca ea, din păcate.

Cel mai bun scurt metraj românesc
Pe aripile vinului de Corneliu Porumboiu. Este de apreciat măiestria regizorului pentru comedia de stil foarte românesc.

Film Supraestimat
Cuțit în apă. Rosemary's baby. Repulsion. The Pianist. Carnage, și tot ce-a regizat Polanski. Este peste puterea mea de înțelegere de ce este acest regizor atât de apreciat.

Plăcere vinovată
Înțeleg ideea, dar nu mi se aplică, căci nu mă simt vinovat nici măcar când mă uit la filme porno. Dar dacă trebuie, Dirty Harry 4, Sudden Impact.

Ce film ai transforma într-un musical
Transfomers. E pe jumătate musical oricum.

Dacă Dirty Harry ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul lui Harry Calahan?
Bogdan Dumitache.

Dacă Yojimbo (Akira Kurosawa) ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul principal?
Pe Ilarion Ciobanu la vreo 40 de ani.

Cea mai excitantă secvență
Unul din momentele din Malena, de Giuseppe Tornatore, când m-am simțit din nou ca micul băiat care se uită cu o fervoare aproape religioasă la vreo vecină care era iconul sexual al cartierului.

Regizor preferat
Cu o doză sănătoasă de scepticism privind ideea de preferat, Takeshi Kitano. Pentru că de-aia!

Actor preferat
Ah, autrefois cette expression maudite! Robert de Niro până în anii 90.

Actriță preferată
Gena Rowlands.

Coloană sonoră
Probabil coloana sonoră de la Drive, făcută de Cliff Martinez, dar îmi recunosc ignoranța în acest domeniu.

La ce film ai face remake?
Taxi Driver. Scris, regizat, și jucat de mine.

Personaj memorabil dintr-un film
Gollum din Lord of the Rings. Poate că sună prea mainstream pentru un cinefil/cineast amator ca mine, însă reprezentare mai bună a obsesiei n-am văzut niciodată.

Finalul preferat
Bad Liutenant, Werner Herzog. Polițistul, jucat de Cage, recent medaliat, se droghează în fața unui acvariu cu un infractor reformat pe care îl salvase la începutul filmului. Subversiv, anarhist.
Pin It email