11 chestii de luni până joi

Redacția | 27 Feb 2017

10 ani de Documentary Mondays, început de DaKINO, dans contemporan, expoziții și concerte.

Luni, 27 februarie

1. Săptămâna Sunetului, o serie de concerte, conferințe, sesiuni de ascultare și grupuri de lucru, animate de numeroși invitați, a ajuns la ediția a 2-a. Menționăm doar „Sunetul Protestelor - O arhivare propusă de Laura Jiga Iliescu” - un listening și discuție cu persoanele care au realizat înregistrări la protestele din februarie 2017, „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă” - prezentare a atelierului dirijat de Dana Bunescu la fARAD 2016 și concertul de închidere Mahala Rai Banda, dar programul cuprinde mult mai multe chestii pe care le găsiți aici.

2. Centrul Ceh aniversează 10 ani de Documentary Mondays și vine cu o nouă schimbare de concept: întregul sezon de primăvară va avea filme grupate după o singură temă: viața urbană. De la ora 20:00, va fi proiectat Aliens and Heroes (r: Pavel Karous), un film despre monumentele construite în Cehoslovacia în timpul comunismului și a perioadei numite normalizare. În această perioadă exista o lege prin care 4% din bugetul alocat clădirilor era direcționat către artă și decorațiunile arhitecturale. Intrarea este liberă, iar berea din partea casei.

Marți, 28 februarie


3. Tot la Centrul Ceh are loc o dezbatere organizată de Frontline Club despre fake news și cum putem să le combatem. Vor participa Elena Calistru, unul din inițiatorii proiectului de fact-checking Factual, jurnalista Sidonia Bogdan, Radu Herjeu, membru CNA, Mark Lee Hunter, jurnalist si profesor (intervenție prin Skype) și Ciprian Ciocan de la Fundația Comunitară Sibiu, unul dintre inițiatorii hackathon-ului menit să dezvolte unelte care raportează disiparea știrilor false pe Facebook (intervenție prin Skype). Dezbaterea va fi moderata de jurnalistul Petrișor Obae.

4. 2 femei contemporane este un spectacol de dans contemporan de Ioana Marchidan, care se joacă la Linotip, un nou spațiu de dans contemporan din clădirea Universul, unde se află și Teatrul Apollo 111. Și btw, la un bilet cumpărat, al doilea îl primești gratis.

Miercuri, 1 martie

5. Manchester by the Sea (r: Keneth Lonergan), proaspăt câștigător a două premii Oscar, este filmul de deschidere al DaKINO. Printre highlight-urile festivalului se mai numără un maraton Trainspotting, I, Daniel Blake (r: Ken Loach), câștigătorul Palme d'Or de anul trecut și niște super-scurtmetraje alese de Cristi Mărculescu, Ionuț Mareș și George Mihalcea. 

6. De la ora 18:30, la parterul MNAC se lansează volumul Caiete / Notebooks 1969-1976, în memoria lui  Horia Bernea. Acesta conține eseuri semnate de Anca Oroveanu, Sanda Agalides, Magda Radu, Călin Dan și este ilustrat cu desenele artistului. De asemenea, va fi proiectată pentru prima dată singura operă video a lui Horia Bernea -Frumusețea va salva lumea (1994)

7. La Târgu Mureș încep Zilele Filmului Maghiar, ediția a 7-a. Nu ratați, printre altele, It's Not the Time of My Life (r: Hajdu Szaboles), clasicul Pribegii (r: Jancsó Miklós) sau scurtmetrajele. Programul aici.

8. Duo-ul art-pop Fierbințeanu prezintă în avanpremieră miercuri, de la 19:30, la CNDB, spectacolul The Great Scheme of Things.

Joi, 2 martie

9. De la ora 19:00, la Cărturești are loc un nou eveniment din cadrul proiectului Cercul. În Librăria Cărturești Verona, Ileana Bîrsan, Alexandru Solomon, Oana Giurgiu și Claudiu Mitcu vor vorbi despre filmul documentar și vor răspunde întrebărilor publicului. Un mod bun de a te pregăti pentru One World Romania.

10. Poetrip vin la Hathor House (str. Cristofor Columb, nr. 13), unde vor oferi o experiență muzicală aproape de transă. Intrarea este liberă, iar descălțarea obligatorie. Țineți minte că locurile sunt limitate.

11. Cei de la Beans&Dots (str. Ion Brezoianu, nr. 23-25) organizează o petrecere de început de primăvară, la care invitat special este nimeni altul decât Electric Brother. Începând cu ora 19:30.
Pin It email