15 chestii de luni până joi

Carina Cozminschi | 06 Noi 2017

Sezonul festivalurilor de film și teatru pare departe de a se fi încheiat.

Luni, 6 noiembrie

1. Ce bine că Centrul Ceh s-a gândit la tristețile care ne apucă când vedem că iarăși e luni și au pornit seria Documentary Mondays, tematica fiind all about arte vizuale. Azi de la 20:00 ne fac cunoștință cu straniul Hans Ruedi Giger, prin documentarul Dark Star - HR Giger’s World (r. Belinda Sallin), povestea artistului ce pare că are secretele unei alte lumi, pe care o transpune prin arta-i suprarealistă.

2. De luni până sâmbătă, One World Romania organizează o serie de proiecții cu documentarele studiourilor Sahia prin cartierele bucureștene, iar programul sună cam așa: Cartierul Tei (luni, 6 noiembrie, ora 17 – la Școala Gimnazială numărul 31), Cartierul Floreasca (marți, 7 noiembrie, ora 19 – la Hidden Café), Cartierul Cotroceni (miercuri, 8 noiembrie, ora 19.30 – la Bistro Nouveau), Cartierul Ferentari (joi, 9 noiembrie, ora 17 – la Școala Gimnazială „Petrache Poenaru”), Cartierul Drumul Taberei (vineri, 10 noiembrie, ora 19 – la Colegiul Național „Grigore Moisil”) și Cartierul Pantelimon (sâmbătă, 11 noiembrie, ora 19 – la Make a Point). Intrarea este liberă în toate cele 6 locații, în limita locurilor disponibile.

3. România e pe primul loc din UE la numărul de fete sub 19 ani care devin mame în fiecare an. Centrul de Teatru Educațional Replika, prin spectacolul Foreplay al Ozanei Nicolau ne pune față în față cu dilemele unor mame minore. Spectacolul de forma unui documentar colaj se joacă de la 18:00 și 21:00 și vorbește despre un adevăr pe care fie nu îl conștientizam până acum, fie l-am refuzat. În distribuție o veți regăsi și pe Voica Oltean, revelația din Breaking News, ultimul film al Iuliei Rugină.

4. Azi începe la Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Filmului Japonez, cu proiecția de la 19:00 a filmului Swing Girls (r. Shinobu Yaguchi). Filmul a fost foarte apreciat back home, așa că mergem să vedem ce le-a plăcut japonezilor, în încercarea noastră de a înțelege cultura asta, care ne-a fascinat întotdeauna.

5. Până joi continuă la Cinemateca Eforie Zilele Filmului German, așa că aruncă un ochi pe program și vezi ce-ți face cu ochiul. Până atunci, citește chestionarul nostru cinema cu Ozana Oancea, curatoarea selecției de anul ăsta.

Marți, 7 noiembrie

6. Yay pentru teatru! La POINT se joacă de la 20:00 piesa lui Mike Bartlett - Bull, în regia Elenei Morar, o reliefare a mediului corporate, unde lupta pentru job-uri se face prin comentarii la limita dintre hărțuire și miștouri. În procesul de urcare pe scara corporatistă începe să conteze și abilitatea de intimidare, nu doar skillurile profesionale. Intrarea e liberă, pe baza de rezervare la bulltheplay@gmail.com.

7. Tot o realitate socială e redată și în spectacolul Boyz and girlz, care se joacă de la 19:00 la Centrul Cultural Replika. Există un moment în adolescență al descoperirii identității sexuale și de gen sau e mai curând o asumare a unor norme sociale care reglează aceste aspecte? Spectacolul regizat de Sînziana Koenig e despre consecințele nefaste ale unei lipse de ghidare despre consimțământ, relații, sexualitate și sănătate mentală a adolescenților. Ca întotdeauna, intrarea e liberă, cu rezervare la centrulreplika@gmail.com.

Miercuri, 8 noiembrie

8. În Cărturești Verona are loc de la 19:00 o nouă întâlnire marca Cercul. De data asta, cel care vă va răspunde la întrebări este Dan Chișu, care se pregătește de lansare ultimului său film, Aniversarea.

9. Începând din luna iulie, proiectul București SupraREAL a animat spații neconvenționale ale orașului, prin utilizarea artelor audio-vizuale digitale performative. Realitatea pe care o știam a fost provocată de cei de la Spații Vii să ia forme noi, prin accentuarea unor trăsături specifice ale locului. Echipa va vorbi despre experiența lor și despre fazele următoare ale proiectului – care includ tehnologie de Realitate Augmentată, la Rezidența BRD Scena9 de la 19.00.

Joi, 9 noiembrie

10. Abia așteptăm o nouă zi de Cineclub Queer, mai ales că astăzi e o proiecție specială de la 19:30 la Cinemateca Union a filmului God’s Own Country, pe care îl așteptăm încă de când a început să vorbească lumea despre el după ce a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la Sundance. E povestea de dragoste dintre un fermier britanic și un muncitor român angajat sezonier de acesta, jucat de Alec Secăreanu. După film Alec, împreună cu Monica Felea și Ștefan Bradea de la Bad Unicorn - cărora le rămânem datori pentru distribuirea filmului, rămâne la povești și întrebări.

11. După ce i-ați cunoscut casa și opera prin documentarul Planeta Petrila și expoziția Spre buricul pământului, aveți ocazia, într-o întâlnire de la Rezidența Scena 9 să îl cunoașteți pe omul Ion Barbu. De la 19:30 o să ne farmce cu șarmul lui și poveștile parcă rupte din filme din experiențele sale din mină și din artă în perioada comunistă.

12. La Macaz se joacă de la 20:00 spectacolul Inegal, care privește momentul asumării rolurilor de gen încă din copilărie. În funcție de contextele culturale și sociale la care suntem expuși preluăm și ducem mai departe diferențele și stereotipurile legate de gen și identitate. Intrarea e liberă, cu rezervare.

13. Festivalul Național de Teatru Independent - FNTi 5 începe azi și promite 24 de spectacole ale companiilor private de teatru din toată țara. Programul sună cam bine.

14. Anul ăsta, Festivalul Filmului Francez împlinește 21 de ani, iar între 9 și 19 noiembrie ajunge în 9 orașe din România. În București se deschide joia asta, la Cinema Elvira Popescu, de la 20:45, cu proiecția Django (r. Etienne Comar), o biografie a celebrului chitarist Django Reinhardt. Aici găsiți toate filmele.

15. Colectiv A Cluj propune de joi până duminică o serie de filme și performance-uri care redescoperă istoria prin filtrul artei - Editing History. Programul cuprinde, printre altele, o selecție de filme selectate de Radu Jude, performance-ul Calul Alb de Ioana Păun sau o proiecție Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu urmată de o dezbatere cu Andrei Ujică.
Pin It email