14 (paişpe) recomandări de weekend

Redacția | 27 Mai 2016

Comics, film, design, muzichie, ceva dezbateri despre oraș, petrecăreli, în Capitală și-n țară.

1. 27-29 mai înseamnă 3 zile de chill și voie-bună la Femei pe Mătăsari. Wilhelmina Arz, Bianca Popp și Alexandra Calafeteanu vor deschide festivalul la 20:00, cu o prezentare de modă, apoi, de sâmbătă încolo, ține-te bine pentru concerte, teatru, expoziții, experimente culinare, întâlniri cu ONG-uri, surprize de la sponsori și mai vezi tu. Pssst: Aqua Naru cântă sâmbătă, după 8 seara.

2. East European Comic Con te prinde-n mreje la Romexpo, cu o ediție cum nu s-a mai văzut. Pe lângă obișnuitele concursuri, te așteaptă sesiuni de Q&A cu Mark Pellegrino, echipa din spatele seriei Viața cu Louie, Creative Monkeyz, Pisica Pătrată, ca să enumerăm doar câțiva. Ca să nu mai zicem că va fi acolo tăticul Charles Dance, cu care poți să-ți cumperi amintiri, dacă ții neapărat (180 de lei poză + autograf).

3. La POINT (str. General Eremia Grigorescu, nr. 10) intrăm într-un labirint multimedia construit de Cristiana Cott Negoescu pentru Bucharest Fashion Film Festival, primul festival de gen de la noi, care va avea prima ediție la toamnă. Instalația propune 12 scurtmetraje experimentale de la designeri tineri și brand-uri de modă internaționale, de văzut într-un silent cinema care-ți lasă și loc să rumegi subiectele propuse - body image și cum se raportăm la propria identitate într-o industrie pe bani mulți și mize mari. Vernisajul e vineri la 19:00, iar sâmbătă și duminică poți să vezi expoziția între 11:00 și 22:00.

4. Vinerea asta începe la Cluj a 15-a ediție a Transilvania International Film Festival, sau pe scurt TIFF, cel mai important festival de film autohton. Cei care vor reuși să mai și respire între toate secțiunile de filme, retrospectivele, concertele și evenimentele speciale sunt niște eroi. Eroi care au șansa de a o întâlni pe Sophia Loren, una dintre invitatele festivalului. Un mic wishlist al corespondentului nostru de la TIFF de anul ăsta.


VINERI

5. Film și dezbatere despre cum ne deplasăm în oraș la Cinema Europa (Calea Moșilor, nr. 127). Se proiectează Bikes vs Cars, regizat de suedezul Fredrik Gertten, film ce explorează - cu exemple din Sao Paolo și Los Angeles până în Copenhaga - bicicleta ca factor ce poate să schimbe orașul, conflictul dintre bicicliști și industria auto care valorează miliarde de euro, de ce schimbări e nevoie într-un oraș astfel încât să nu mai depinzi de-o mașină. După proiecție, se discută pun pe masă idei și soluții de aplicat local, cu Cătălin Drula de la Cancelaria prim-ministrului, Sorin Luchian, de la Primărie, și Marian Ivan, de la OPTAR. Începe la 18:30 și e cu intrare liberă, desigur.

6. Dacă ai chef de-un roadtrip și de lirism, ia-o înspre stațiunea Borsec. Azi și mâine va avea loc acolo a patra ediție a Festivalului Internațional de Poezie și Arte Vizuale Inside Zone. Participă Wojtech Bonowicz, poet (Polonia), Mycola Homanyuk, scriitor și scenarist (Ucraina), Maria Chiara Calvani, artist vizual (Italia), Paul Mihalache, scriitor, Adrian Crețu, poet, Radu Suciu și Mihai Ungureanu, artiști vizuali. Evenimentele se întâmplă azi de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Borsec și sâmbătă, în Poiana Zânelor, de la 16.00. 

7. De la ora 19, la Teatrul Odeon se joacă spectacolul Refugiul de Jennifer Haley, un thriller SF despre efectul tehnologiei și al lumii virtuale asupra personalităților, gandurilor si visurilor noastre. Regizor este Horia Suru (care a mai montat și Apă de mină la Teatrul Act), iar de muzică s-a ocupat nimeni altul decât Silent Strike.

SÂMBĂTĂ

8. Dance Roads e o rețea europeană care sprijină coregrafii talentați și-i ajută să ajungă la publicuri cât mai mari, întru constantă învățare. Ediția de anul ăsta are loc la Centrul Național al Dansului București, sâmbătă și duminică. Se joacă cinci spectacole: Lay(ers) de Cristina Lilienfeld (România), Yonder de Jasper van Luijk (Olanda), Of the Earth, From Where I Came de Gwyn Emberton (Marea Britanie), Nœuds de Lucie Augeai & David Gernez (Franța) și Qui, Ora a trupei Compagnia Claudia Catarzi (Italia). Biletele sunt 35 de lei (sau 25 de lei, redus). Programul pe larg.

9. După cutreierat Europa în lung și-n lat, pe la festivaluri sau de capul lor, Karpov Not Kasparov își lansează clipul nou la POINT, de la 16:00. Se mai pregătește un happening ecvestru de Georgiana Dobre si Iulia Sima, plus un concert de zi și cu piese vechi, și cu piese noi.

10. Între 11:00 și 15:00, poți vizita Zâne la Calina Spațiu de Artă Contemporană, în Timișoara. Expoziția lui Mimi Ciora se învârte între un steampunk nișat, grafic, cu trimiteri la sfera horror goth (Dansul Ielelor, Gemenele, Flora) și pop culture, cu tatuaje neo-primitiviste și realist-simbolice în stilul Balkan South. 

DUMINICĂ

11. La Institute, The Café, de la 12:00, se discută despre design, limitele lui și despre creativitate în tot acest context cu invitași din-afară: Max Fraser, jurnalist, consultant, curator și editor al London Design Guide și Lucas Verweij, jurnalist Dezeen.com, plus Mihai Gurei, director de creație și fondator Intro. Totul în cadrul Romanian Design Week, de la care mai ai de ales ce să vezi, aici.

12. La Grădina secretă a Terasei Verona (str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15) se lansează Semn, un produs nou de design românesc. E semnat de Bianca Tămășan în proiectul Cititor, Voyeur de la ROD Cărturești, de care e posibil să-ți amintești. Începe de la 18:30. 

13. De la 20:00, la Arcub (str. Lipscani, nr. 84-90) Radu-Alexandru Nica pune în scenă spectacolul București. Instalație umană în care o să-i vedem pe Nicholas Cațianis, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci și Ciprian Nicula. E cu dans, muzică, artă plastică, teatru și performance și vorbește despre oraș văzut de artiști, fără să încerce să fie politically correct. Biletele sunt 50 de lei sau 25 de lei, la preț redus.

14. Echipa Anim'est sărbătorește încheierea Animation Worksheep, atelierul intensiv de film de animație, cu o petrecere la care se va proiecta în premieră rezultatul celor trei săptămâni de lucru, un videoclip animat în trei tehnici - 2D, 3D și stop motion, dar și o selecție din cele mai bune clipuri proiectate de-a lungul anilor la Anim'est, în cadrul competiției Animusic. Seara va continua cu primul concert Orkid, un trio cu influențe post-rock, shoegaze și post-punk compus din Vlad Ilicevici – chitară și voce, Radu Pop – percuție și Andrei Tănase – chitară bass, tustrei membri ai echipei festivalului. 
Pin It email