TOP 2014: Cultură urbană

Redacția | 03 Ian 2015

O selecție de rubrici noi, multă muzică și articole marca SUB25.

RUBRICI NOI 

Am aflat că Bucureștiul are gust de pizza Fabio, gogoși unsuroase sau gin tonic, povești de la meciuri pe stadion și anecdote cu vecini. Am iscodit 16 bucureșteni - adevărați sau de împrumut - despre unde-și beau cafelele dimineața, ce prima dată memorabilă li s-a întâmplat în capitală, cu ce melodii/filme/cărți asociază orașul în care trăiesc. Chestionar București a început la sfârșit de aprilie cu Anca din Control și a dus-o mai departe cu Britnic, Mircea Topoleanu de la VICE, liceanul Tudor Paul-Bădescu, cronicara Mimo, Monica Jitariuc de la The Practice, Fiastru, Andreea Verde Lupescu și Eugen Rădescu

Câteva weekenduri, în funcție de mood, am avut parte de un playlist special. Moodboard de weekend înseamnă o colecție de câte 7 fotografii, povești și melodii care merg împreună, alese de Emilia Barbu. Văratic, oniric și insinuant. 

Riri Coco e tipa-extraterestru de pe Facebook care își face poze prin tot felul de cotloane ale Bucureștiului. Noi am invitat-o să ne povestească mai multe, iar la City of Riri s-au adunat fotografii și povești despre acoperișuri, Mega Image, piața Matache, sau pisicile pe care (nu) le băgăm în seamă în curți părăsite. 


MUZICI

*concerte* - Nu am dus lipsă de concerte cu nume mari anul ăsta. Pentru că Tori Amos la București, ne-am răsfățat c-un tribut adus ei de către 5 fani. Pentru că The National la București, ne-am ales c-un tribut adus formației și o cronică live de la concert. Cu ocazia concertului Cat Empire, ne-am făcut c-un interviu cu Felix Reibl. Avem și o relatare, cu tot cu fotografii, de la Control Day Out #3, la care a fost Tricky. Și-n caz că nu știați, Jack White e Dumnezeu pe pământ.

*festivaluri*:
- Cuca: un Woodstock în miniatură la poalele Transfăgărășanului (articol & fotografii)
- A doua vară de Electric Castle 
- Airfield, ediție pilot la Cisnădioara 
- Summer Well 

*dela Sora Treișpe* - Anul acesta, Dana ne-a trecut prin Șamanul Mut (un profil al lui Bogdan Simion Mihai, zis și Cobzarul, aici), Moderat, Tricky, Thievery Corporation, Sun Glitters și The Internet. Printre altele, Dana a făcut o recenzie ultimului album Pink Floyd care a supărat niscaiva fani și un interviu cu Lucian Ban & Elevation.  

Pentru că 2014 a stat și sub semnul discuțiilor pro și contra manelelor („intelectuali despre manele” ș.a), iscate în principal de concertul Romeo Fantastik din Eden în luna martie, ne-am aplecat și noi asupra subiectului. Raluca povestește cum asculta manele în liceu dar nu voia să recunoască (Minciuni și manele), Oana face o cronică a unui concert Florin Salam (Mindfuck în club Tranquila), iar, la sfârșit de an, ne-am antrenat urechile pentru a descoperi ritmurile și izurile de manele din 14 melodii care sigur nu au pretenția asta (Există muzică după manea?). 

BONUS: Ce albume păstrăm din 2014. 


ARTICOLE MARCA SUB25

Muzeul obiectelor din foste relații: Cu ocazia Dragobetelui am fost indiscreți cu 17 oameni care ne-au spus ce obiecte a lăsat în urma-i o fostă relație, de la unele muzicale (un CD Verbatim, un vinyl), la inele (de logodnă, doh), simboluri (floare de colț, mucuri de țigară, piatră) sau foste animale marine (stea de mare, melci). Povești la pachet cu fotografii de Adi Bulboacă

6 ani de Control: Cu ocazia aniversării clubului care ne-a marcat, iată, ultimii vreo 6 ani din viață, 7 veterani au depănat amintiri despre fostul și actualul Control. Amintiri care, în mod bizar, ajung cam la aceeași concluzie. Povești la pachet cu o selecție din seria foto Are You Drunk? a lui Claudiu Popescu

BONUS: Dacă doriți să recitiți o călătorie în Bucureștiul nocturn de acum cu interbelicii de altădată: Ultima noapte de panică, întâia noapte de control, unul dintre cele mai citite articole de pe SUB25, semnat de Ioana Pelehatăi. 

Spune-mi în ce bar bei ca să-ți spun cine ești: De la barurile în care mergem^, la cele pe care le-am văzut prin filme sau le-am citit prin cărți și-n care ne-ar sta al dracului de bine, pentru că „Trăiești acel ennui existențial care în momentul ăla este cea mai mișto experiență din viața ta.”

#fiastru: ficţiune, răsfăţ, blacklight şi selfies: „Fiastru poate să fie tot ce ți se pare ție prea mult, toate-odată, cu de toate: animal print, Adibas, șlapi, crucifix auriu, catifea, roșu, epoleți. Fiastru poate să fie mai asumat decât orice decizie vestimentară pe care-ai luat-o tu vreodată. Fiastru e (auto-) ficțiune pe Facebook. Fiastru e relevant în ciuda ta, cumva.”

Fetișuri, Fetishista: Colectiva Vagenta a văzut lumina neonului în 2014 cu o serie de partyuri organizate și susținute de o colectivă (sic!) de tipe. Partyurile, tematice, sunt pentru toți cei care s-au plictisit de aceleași și aceleași going out-uri și vor ceva special. Ceva mai cu latex, de pildă. 

#diaspora la vot: Se pare că-n ultimii ani toamna nu se mai numără bobocii, ci activiștii. Dacă în 2013 toamna a fost Roșia Montană, 2014 a stat sub semnul alegerilor prezidențiale, care au scos din nou tinerii în stradă, în numele diasporei care a stat la cozi nesfârșite ca să poată să (nu) voteze. Povești de la cozile la vot din 10 orașe „de afară”. 

Fix 25: Copiii revoluției: Cu venirea iernii, s-au făcut și 25 (!) de ani de la Revoluția din 1989. Ocazie cu care șase 25-iști ne-au spus poveștile lor - auzite sau regândite după - despre revoluție. 

DIN SERIA ~WTF~

Ce-am găsit prin gunoaie: Un articol care stârnește controverse pe Facebook e un articol care merită citit. O fată, prietenii ei și cu ce s-a soldat o escapadă prin tomberoane. 

Party cu cei mai tari prieteni de pe Google Street View: sau la ce mai poți folosi Google Street View, dacă ești copywriter. 

Lolite goth și coplay la Otaku: Doi băieți, multe liceence costumate, un „reportaj”. 

***
Vezi și TOP 2014: Eseuri personale
Pin It email